Cemaat-AKP Kavgası Azerbaycan'a sıçradı

Cemaat-AKP Kavgası Azerbaycan'a sıçradı

Tayyip Erdoğan "Cemaat" i Bakü'de vuruyor

Tayyip Erdoğan "Cemaat" i Bakü'de vuruyor

Azerbaycan’da yayımlanan Yeni Musavat gazetesi AKP-Cemaat çatışması ile ilgili bir haber-yorum yayınladı.


Aygün Murathanlı imzası ile yayımlanan Yeni Musavat’ın haberine göre:


AKP ile Nurcuların savaş coğrafyası büyüyor; Azerbaycan'da "Cemaat" a karşı sosyal ağda ve basında yazıların sayısında ciddi artışlar ve şok iddialar var.


Son günlerde sosyal ağlarda ve Azerbaycan medyasında "Cemaat" adı ile bilinen Fethullah Gülen taraftarlarına karşı yayınlanan yazıların sayısı ve yoğunluğu arttı. Bazı gözlemciler bu olguyu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Cemaat" a karşı başlattığı savaşın coğrafyasını büyütmesi ile ilişkilendirilir. Herhangi bir şekilde Azerbaycan basınına yol bulan, aynı zamanda Bakü’ye baskı aracı elde eden Türkiye iktidarı "Cemaat" ı Bakü'de vuruyor. İddialara göre, site ve gazetelerin referans yaptıkları Facebook durumu ve diğer Etkinlikler de herhangi bir şekilde Türkiye'nin şimdiki iktidarına hizmet eden Bilim adamları tarafından yönlendiriliyor. Fakat bunu teyit edecek delilimiz yoktur.


Sosyal ağlarda yayılan bilgilerde ise Azerbaycan'la ilgili ciddi gelişmeler var. O kadar ciddi ki, gazete olarak onları atlamak mümkün değildir. Ayrıca, "Yeni Müsavat" ın elektronik adresine Azerbaycan'daki "Nurcular" - "Gülen Hareketi" ile ilgili çok sayıda bilgi gelmektedir. Onların çoğu ise kaba yazılmış, hakaret unsurları olan materyallerdir.

Fakat Facebok sosyal ağında "İnci Azeri" adlı bir görüntü var. Onu dikkate almaya değer. Geçtiğimiz sayımızda "Yeni Müsavat" gazetesi de o profiline istinaden bir haber yayımlamıştı. Okuma rekorları kıran bu makalede iddia ediliyordu ki, "Nurcular" Azerbaycan hâkimiyetinde de yeterince temsil ediliyorlar. "İnci Azeri" iddiasına göre, Türkiye'den kovulan "Todays Zaman" gazetesinin muhabiri Mahir Zeynalovun Türkiye'de akreditasyon alması talimatı Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Elnur Aslanov’dan geldi. Kaynağın sözlerine göre, Mahir Zeynalovun Türkiye'de akreditasyon alması için Elnur Aslanov Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olan yakın akrabası Elman Abdullayevə, Elman Abdullayev ise Azerbaycan’ın Türkiye'deki Büyükelçiliği'ne ve İstanbul'daki Genel konsolosluğuna baskı yaptı.

 

"İnci Türk" şunu da bildiriyordu ki, Elnur Aslanov ve Elman Abdullayev birlikte SOCAR Başkan Yardımcısı Halik Memmedov, Dini Kurumlarla İş Devlet Komitesi Başkanı Elşad İskenderov, onun Yardımcısı Gündüz İsmailov, gençler ve spor Bakan Yardımcısı İntikam Babayev, milletvekili Ceyhun Osmanlı, Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferhat Memmedov, Gençlik Vakfı Başkanı Ferhat Hacıyev de "nurcu" kampta yer alıyor.


Şubatın son gününde "İnci Türk" Azerbaycan'daki "nurcu" ağı hakkında iki paylaşım daha yapmış. Konunun güncelliğini ve yeterince ilgiyle karşılandığını dikkate alarak paylaşımları okurlarla paylaşmayı gerekli gördük. Çünkü oradaki bilgiler gazetemizi mahkeme ile tehdit eden SAM Başkanı Ferhat Məmmədova bir tür cevap niteliğindedir:

1.PAYLAŞIM: "APA’ya açıklama yapan SAM Başkanı Ferhat Memmedov iktidara sevgisinden, ona hizmetten konuşup, materyali tartışmaya çıkaranları ise mahkeme ile tehdit etti. Tüm bunların karşılığında o, "Nurcular" la ilişkilerinin olup olmadığına açıklık olsaydı, daha doğru olurdu. Biz Azerbaycan'ın Türkiye'deki diplomatik temsilcilik kaynağından böyle bir bilgi aldık ki, Azerbaycan'ın İstanbul'daki baş konsolu Hasan Zeynalov "Todeys Zaman" Gazetesi'nde çalışan Azerbaycanlı gazeteciler, onların "Nurcular" la ilişkileri, bu gazetecilerin akkreditasiyasının düzenlenmesi, SAM’ın bu işte ki rolü hakkında Azerbaycan Dışişlerine, Başkanlık makamına ve diğer devlet organlarına mektup yazdı.

Ancak hiçbir cevap alamadı. Ferhat Memmedov konu açıklık getirsin ki, bu işte rolü var mı, yoksa yok mu? Onun elemanı Zaur Şiriyev İstanbul'daki Azerbaycan Genel konsolosluğuna baskı kurmuş mu? Yoksa kurmamış mı?

Türkiye hükümeti Hasan Zeynalovu rahatsız eden konuyla ilgili Azerbaycan hâkimiyetine başvurmuş mu?

Yoksa AMİP Başkanı Etibar Məmmədovun yardımcısı ve partinin gençlik örgütünün Başkanı olan dönemde dediklerini baskı yapıp hafızasını tazelemek zorunda kalacağız ".

2.PAYLAŞIM: "2011 yılında Wikileaks sitesinde yayınlanan bilgilerin birinde Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Elnur Aslanov "Nurcular" la ilişkisinden bahsedilmişti.

ABD'nin Azerbaycan'daki Büyükelçiliği geçici işler vekili olan Donald Lu Devlet Departmanına mektubunda yazmıştı ki, Elnur Aslanov " Nurcular " dini tarikatının lideri Fethullah Gülen'e bağlılığı ile bilinen " Çağ Öğretim " eğitim ağının yöneticileri ile yakındır. Donald Lu hesap ediyordu ki, hükümet üyelerinin çocuklarının " Çağ Öğretim " okullarında eğitim alması Gülencilerin Azerbaycan hâkimiyeti ile ilişkilerinin yaklaşmasında önemli faktörlerden biri olarak kabul edilir. Gülenciler ile yoğun ilişkilerde bulunan yetkililer arasında daha fazla Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Elnur Aslanov adı ilk sırayı alıyor. Onun Gülenciler ile sık sık görüştüğü ve yakın işbirliği içinde olduğu iddia ediliyor " .

" İnci Azeri " diğer paylaşımında 2013 yılında Bakü'de kırtasiye ve okul malzemelerinin satışı ile uğraşan Türkiye'nin " Nil " mağazalar zincirinde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tahrif eden Harita ve Atlaslar. Orada Dağlık Karabağ Ermenistan'ın arazisi gibi gösterildi. " İnci Azeri "ye göre bu mağaza da " Nurcular " ın kontrolündedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.