Ceza almasını beklemeyin, bu Kararla kurtuldu
Soma'da facia yaşanan madenin patronu olan Alp Gürkan'ın rahat tavırlarının sebebi belli oldu. Yönetim Kurulu kararıyla şirketin, oluşabilecek bir kazada tek sorumluluğun Genel Müdür Ramazan Doğru'da olduğuna dair karar aldığı ortaya çıktı. Hukukçulara gö
Eynez madeni, Soma'da 300 madenciye mezar olurken, Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan, önceki gün basının karşısına çıkarak 'şov' yaptı. Madende daha önce iddia ettiği "yaşam odaları"nın olmadığı ortaya çıkarken Gürkan'ın neredeyse madene hiç gitmediği anlaşıldı. "Bizim hiçbir ihmalimiz yok" cümleleri ile sorumluluğu başkalarına yıkmaya çalışan, "Yeni yaşam odası yapacaktık, yapmak zorunda da değiliz", "Kaza 3-4 ay sonra olsaydı..." gibi açıklamalar yapan Alp Gürkan'ın rahat tavırlarının nedeni ortaya çıktı.
RAMAZAN DEĞİL RESMEN KURBAN
Alp Gürkan'ın bu rahatlığının altındaki önemli bir detayı TAKVİM buldu. Buna göre, Soma Kömür İşletmeleri'nin 24 Aralık 2013'te gerçekleşen ve 7 Ocak'ta Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan yönetim kurulu kararında şirketin iş güvenliği ve yaşanabilecek maden kazalarında tek sorumlu olarak Maden İşletmeleri'nin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun atandığı ortaya çıktı. Aynı zamanda Yönetim Kurulu üyesi de olan Ramazan Doğru bu kapsamda münferiden tek yetkili ve sorumlu seçildi. Bu şekilde patron Gürkan'lar herhangi bir kaza riskinde Ramazan Doğru'yu kurban belirleyerek kendilerini sigortaya aldı.
PATRONLAR KANUNEN YIRTIYOR
Yeni yasalaşan Türk Ticaret Kanunu'na göre Yönetim Kurulu üyelerine münferiden yetkiler verilebiliyor ve bu yetki ve sorumluluk tanımlamasının ardından artık o alanda yaşanabilecek sorunlardan bu üye tek başına sorumlu oluyor. Genelde bu usul şirketlerde mali ve vergi konularında uygulanırken Soma Kömür'de iş güvenliği ve kaza riskinde kullanılmış. Hukukçulara göre kararın niteliği ise doğrudan Ramazan Doğru'nun kurban seçilmesi anlamına geliyor. Bu çapta büyük bir kazada yürütülecek bir soruşturmada şirketin tüm yöneticileri göz altına alırken, kusur ve cezanın belirlenmesinde bu kararın göz önüne alınacağı ve sorumluluğun büyük ölçüde Ramazan Doğru'da olacağı belirtiliyor.
GÜNAH KEÇİSİ RAMAZAN DOĞRU
Soma Kömür İşletmeleri şirketinin yönetim kurulu üyesi de olan, Genel Müdür Ramazan Doğru, kanunen madendeki tek yetkili olarak görülüyor. Hukuken Alp Gürkan'ın ise bir sorumluluğu bulunmuyor.
16 KEZ DENETLENDİ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 madencimizin hayatını kaybettiği Soma maden alanında maden işçileri ile bir araya gelerek onların dertlerini dinledikten sonra inceleme yaptı. Daha sonra Manisa il merkezinde bakanlığa bağlı olarak oluşturulan kriz masasını ziyaret etti. Çelik, kriz merkezinde faciaya ilişkin kendisine yöneltilen sorular üzerine açıklamalarda bulundu. Çelik yaptığı açıklamada, "Periyodik denetimler var. Bu madende 8 kez denetleme yapılmış. 2012'den bu yana iki yılda toplam 16 teftiş yapılmış, eksiklerin giderilmesi eğer eksiklerin konumu çok farklıysa ocaklar kapatılmıştır. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamış. Hangi koşullarda maden kapatılır belli. Mevzuatta eksiklik yok demek değil. Kendini yenilemesi gerekiyor" dedi. Çelik, "Mevcut eksiklikler gözden geçirilecek, İnşallah işçilerimizin daha güvenilir galerilerde çalışması sağlanır ve bu acılar yaşanmaz" ifadelerini kullanırken, soruşturma için gelen denetçilerin eskiden bu madene gelmemiş olanlardan seçildiği öğrenildi.
İLGİNÇ ORTAKLAR
TAKVİM, Ticaret Sicil Kayıtları'ndan şirkete ilişkin ilginç bilgilere de ulaştı. Buna göre ailenin çatı kuruluşu Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan. Maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı ise ortalıkta gözükmeyen Can Gürkan. 5 milyon TL'lik şirketin büyük ortağı yüzde 50 hisse ile ailenin diğer bir şirketi olan Tigana Madencilik. 1.25 milyon TL'lik yüzde 25 pay doğrudan oğul Can Gürkan, 849 bin TL'lik yaklaşık yüzde 15 pay ise baba Alp Gürkan'ın... Şirketin yüzde 5 ortağı ise Müzeyyen Nazlı Asafrana olarak geçiyor. Şirketin küçük ortakları arasındaki diğer isimler ise İsmet Kasapoğlu ve İsmail Hakkı Kalkavan. Madencilik sektörünün duayen isimlerinden olan İsmet Kasapoğlu, Koza başta olmak üzere Türkiye'de bir çok maden şirketinde de bağımsız Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürüyor. Ticaret Sicil Kayıtları'ndaki ilginç bir detay da Yönetim Kurulu üyesi olduğu madenin 300 kişiye mezar olmasına rağmen ortalıkta görünmeyen Can Gürkan'a ait. Neredeyse madenle ilgilenmeyen Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri'nin büyük ortağı olan aileye Tiguna madencilik şirketinden aylık 18 bin TL huzur hakkı alıyor.
ŞOK DAVA
Soma faciasının yaşandığı maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın, suç işlemek amacı ile oluşturulan örgüte üye olma, hileli iflas ve nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile açılan davada 17 sanık arasında adının yer aldığı anlaşıldı. İlk duruşması 17 Haziran'da yapılacak davada sanıklar 21 yıla varan hapis istemi ile yargılanacak. İş adamı Doğan Kasadolu'nun suç duyurusuna göre Gürkan, TMSF'lik olan işadamı Korkmaz Yiğit'in mallarını kaçırmaya aracılık etmekle suçlanıyor.
BİR SOMUN EKMEK İÇİN
Soma'daki kömür madeninde gerçekleşen trafo patlaması sonunda yaşanan faciada dün madenin en uzak noktalarına da ulaşıldı. Patlama anından beri devam eden yangın söndürülürken patlamanın yaşandığı trafo yakınından çıkarılan 18 madencinin tanınmayacak halde olduğu belirtildi. Bunun üzerine madenci yakınlarından tek tek DNA örneği alınıp, kimlik tespitinin bu şekilde yapılacağı duyuruldu. DNA için saç örneği veren Ayşe Er "Abim emekli olmuştu. Ama 2 ay sonra kredi çektiği için tekrar aynı madende işe başladı. Bir somun ekmek için canından oldu" diye konuştu.
İTÜ'DEN KÖTÜ HABER
Soma'daki maden faciasını protesto etmek için İTÜ Maden Fakültesi, öğrenciler tarafından işgal edildi. Öğrencilerle görüşen İTÜ Genel Sekreteri Tayfun Kindap ile İTÜ Maden Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, dekanlık tarafından, Soma Holding Başkanı Alp Gürkan'ın İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiğini açıkladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan önceki gün yapılan yazılı açıklamada da, Soma'da meydana gelen maden faciasında, Alp Gürkan'ın doğrudan sorumlu bir düzeyde bulunması gerekçesiyle yapılan olağanüstü toplantıda, soruşturma açılarak disiplin işlemi ile ilgili sürecin başlatıldığı belirtildi.
MADEN BENİM DEĞİL Kİ!
Soma'da facia yaşanan madenin patronu dünkü basın toplantısının ardından TAKVİM'e özel konuştu. İşte Alp Gürkan'ın pişkin açıklamaları:
HENÜZ YANGIN ÇIKAN BÖLGEDE ÜRETİM YAPMIYORUZ.
Yeni üretim yapmaya hazırlanıyoruz. 3-4 ay böyle bir olay olmasaydı o yaşam odaları bitecekti. Taş varsa gidilir, o odalar yapılır.
'MADENİN SAHİBİ SİZSİNİZ DİYORSUNUZ' YA! MADEN BENİM DEĞİL, DEVLETİN.
Türkiye Kömür İşletmeleri'nin... Biz TKİ adına hizmet alımı yapıyoruz. Yatırımlarını yapıyoruz.
BURAYA BİRÇOK ÜNİVERSİTE PROFESÖRÜ GELDİ.
Hepsi 'çok iyi işletme' dedi. O profesörler yalan mı konuşuyor?
İŞLETME GENEL MÜDÜRÜM "İHMALİMİZ YÜZDE 1 BİLE DEĞİL" DEDİ.
Ben bakanlık raporunu bekliyorum. Ocağı çok iyi bilmiyorum. Söyledikleri yalansa bu yanlışın vebali onların üzerinedir, benim değil.
BEN FİNANSMANI SAĞLAYAN BİR PATRONUM.
Ne makine alınacak ne teknolojik yatırım yapılacaksa onu belirlerler. Yetki verdiğim kişiler var. Onlar yapar, ben başka neyi takip edeyim?
VİCDANIMDAN EMİNİM.
Madeni çalıştırıp çalıştırmayacağım benle ilgili değil. TKİ ve Çalışma Bakanlığı istemezse çalışamayız. En az 100 kişi doğrudan başvurup 'aman Alp Bey bizim çoluk çocuğumuz var.
Ocağı kapatmayın, burada çalışmaktan memnunuz' dedi. Bu insanları aç bırakmam ama TKİ 'çalıştırma' derse çalıştırmam.
DAHA ÖNCE ÖZEL SİGORTA YAPMAYI DENEDİK AMA FAYDASI GÖRÜLMEDİĞİ İÇİN finans grubu böyle bir şeye gerek olmadığını söyledi. Zaten çok kâr etmiyoruz. Geçen yıl mesela zarar ettik.
KOÇ AİLESİYLE ORTAKLIĞIMIZ KÖMÜRLE ALAKALI DEĞİLDİ.
1980'li yıllardaydı. Ondan evvel işim kötüydü. 2 yıl birlikte çalıştık. O vesileyle piyasaya borçlarımı ödedim. Sonra kendi işimi yaptım, bir daha ilişkim olmadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.