"Chernobyl" dizisinden sonra iyot tableti satışlarında patlama yaşanıyor

"Chernobyl" dizisinden sonra iyot tableti satışlarında patlama yaşanıyor

Tüm dünyadaki iyot tabletleri satışlarında patlama yaşanıyor sebep ise HBO'da yayınlanan "Chernobily" dizisi

Amerikan kanalı HBO'nun kısa sürede dünyanın en çok izlenen dizileri arasına giren ve 9,6 IMDb puanına sahip , Çernobil felaketini konu alan 4 bölümlük "Chernobyl" mini dizisi geçtiğimiz günlerde final yapmıştı.

Dizi final yaptı fakat yankıları hala devam ediyor, dizinin hemen ertesinde gündeme Çernobil’de Afet Turizmi patlaması yaşandığı ve bunun nedeninin “Chernobly” dizisi olduğu haberleri düştü ve bunun ne kadar etik ve aynı zamanda riskli olup olmadığı tartışıldı. Şimdi de dizi sonrasında tüm dünyada iyot tableti satışlarının rekora gittiği, diziyi seyredenlerin hemen eczanelere koştuğu haberleri gündemde.

An itibari ile en çok iyot tableti satılan ülke Norveç. Norveçliler muhtemel bir Rusya nükleer saldırısından etkilenmemek için eczanelere koşarak iyot tableti depolama derdine düştüler.

Norveç Eczacılık Birliği, son beş haftada radyoaktif iyodun tiroitte tutulmasını sağlayan tablet satışlarında 2 kat artış olduğunu açıkladı.

İyot tableti nedir, ne işe yarar?

İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir.

İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.