CHP’de sıkıyönetim: Kılıçdaroğlu muhalefete kapıyı gösterdi!

CHP’de sıkıyönetim: Kılıçdaroğlu muhalefete kapıyı gösterdi!

CHP'nin iki gündür devam eden 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı sona erdi. Kılıçdaroğlu parti içi sıkıyönetim ilan etti. Muhalefet edenlere kapıyı gösterdi.

CHP'nin iki gündür devam eden 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı önceki akşam sona erdi.

CHP’nin 86 maddelik yeni tüzüğü, 19. Olağanüstü Kurultayın ikinci gününde 12 saatlik zorlu bir mesai sonunda kabul edildi. Sert tartışmaların yaşandığı Kurultay’da ön seçim ile ilgili madde görüşülürken delegeler protesto etti.

KILIÇDAROĞLU MUHALEFETE KAPIYI GÖSTERDİ

Kılıçdaroğlu, kurultayın kapanış konuşmasında ise delegelere teşekkür ederken, parti içerisinde resmen sıkıyönetim ilan ederek, parti kararı olmadan kimsenin televizyonlara çıkıp konuşamayacağını söyledi. CHP Genel Başkanı ayrıca parti içi muhalefete çok sert sözlerle yüklenerek, beğenmeyenlere kapıyı gösterdi.

TÜZÜK KURULTAYI NASIL GEÇTİ?

CHP’nin iki günlük 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nda, ikinci gün maddelerin tek tek oylanmasına geçildi. Maddeler üzerine görüşmelerde ilk tartışma üyeler arasında “aktif-pasif” ayrımı getiren üyeliğin yeniden düzenlemesine ilişkin maddede oldu.

MUHARREM İNCE’NİN ÖNERİSİNE EZİCİ RED

Bu madde salt çoğunluk yakalanamadığı için kabul edilmezken, tüzükte üyelik düzenlemesi yapan bölüm sona bırakıldı. Öte yandan Muhharem İnce ekibinin verdiği “2 kez genel seçim kaybeden genel başkanın görevi bırakması” önerisi de delegelerin ezici bir çoğunluğuyla reddeddildi. Öte yandan genel başkan adaylığı için yüzde 10 olan imza koşulu yüzde 5’e indi. CHP’nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 19. Olağanüstü Kurultayı’nda ilk gün tüzük taslağının tamamına ilişkin görüşmeler tamamlanmış, konuşmaların ardından ilk iki madde oylanmış ve kabul edilmişti. Kurultayın ikinci günü sabah saatlerinde, üçüncü maddenin oylanmasıyla başladı. Edinilen bilgiye göre; Kültür Merkezi’nde gerçekleşicek Edip Akbayram konseri nedeniyle erken sonlandırılan ilk günkü görüşmelerin ardından muhalif milletvekilleri Meclis’te toplandı.

Milletvekilleri, tüzük görüşmelerine itiraz edecekleri maddeleri ve hangi maddelerde önerge verileceğini masaya yatırdı. Tüzük Kurultalı’nda ilk itiraz taslak tüzüğün dördüncü maddesinde yer alan ve üyelik sistemini yeniden düzenleyen maddeye ilişkin oldu. Maddeyle üyeler ‘üye” ve “destekçi üye” olarak ayrılmış, parti çalışmalarına etkin katılanların, aidatlarını ödeyenlerin “üye”, partiye gönül bağı ila bağlı olanların da “destekçi üye” olmaları öngörülmüştü. Maddenin muhalefet açısından en çok tartışılan hükmü ise destekçi üyelerin seçme ve seçilme hakkına sahip olmamasıydı. Oylamada madde, salt çoğunluk yakalanamayınca kabul edilmedi. Maddenin kabul edilmemesiyle görüşmelere bir saat ara verildi. Arada ne yapılması gerektiğini tartışan tüzük komisyonu, üyelikle ilgili 4’ten 10. maddeye kadar olan “2. Bölüm”ün tamamen atlanmasına, tüzügün tüm maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından üyelikle ilgili düzenlemenin tekrar görüşülmesine karar verildi.

Tüzük taslağının “Genel Başkan” başlıklı 19. maddesinde Muharrem İnce ekibi 2 kez üst üste genel seçim kaybeden genel başkanın, genel başkanlığının düşmesine ilişkin önerge verildi. Ancak önerge, 102 kabul oyunda kalarak reddedildi. Bu görüşü daha önce Muharrem İnce 36. Olağan Kurultay’da yaptığı konuşma sırasında “Genel başkanın nasıl geleceği belli, nasıl gideceği belli değil” diyerek dile getirmişti. Önergelerini çektiler Milletvekilleri Selin Sayek Böke ve İhan Cihaner’in aralarında buluduğu ekip “Gelecek İçin Tüzük” başlığıyla alternatif tüzük bir hazırlamış ve delgelere dağıtmıştı. Toplamda 26 önerge veren ekibin de önergelerinden 20’sini geri çektiği öğrenildi. Tüzüğün “Kurultayda seçimler” başlığında genel başkan adayı olmak için gereken yüzde 10 imza koşulu, ortak önerge ile yüzde 5’e indi. Kılıçdaroğlu’nun da desteklediği önergenin kabulüyle, genel başkan adaylığı için gereken 127 imza sayısı, 64 olarak yarı yarıya düşürüldü. Eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde yüzde 20 olan imza koşulu, Kılıçdaroğlu döneminde önce yüzde 10’a son şekliyle de yüzde 5’e inmiş oldu.

PARTİ MECLİSİ (PM) 60’DA KALDI

Tüzükte Parti Meclisi’ni düzenleyen maddelerin oylamasına geçildiğinde, muhalefet 60 kişilik PM’nin 80’e çıkmasına ilişkin önerge verdi. Bu önerge de delegenin çoğunluğunun oyuyla reddedilirken tüzükte PM üyeliğinin 60 olarak kalması karara bağlandı.

ÖNSEÇİM KAVGASI KURULTAYA ARA VERDİRDİ

Kurultayda önseçimi de içeren TBMM üyeliğinin belirlenmesi başlığında kriz çıktı. Maddenin oylaması sırasında uzlaşma sağlanamadı. Oy sayımına itiraz eden delegeler “önseçim” diye bağırdıktan sonra katlarını divanın önüne bıraktı. Tartışmaların büyümesi üzerine kurultaya ara verildi.

TÜM YETKİ KILIÇDAROĞLU’NDA

İlk taslak tüzükte yer alan MYK’da genel sekreter ile hukuk, mali, örgütlenme ve yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları dışında kalan MYK üyelerinin PM’den seçimle gelmesi öngörülüyordu. Ancak bu hüküm “Seçim üzerine seçim“ ve “PM’de rekabet” denilerek eleştirilmişti. Son taslakta ise bu madde yine eskiden olduğu şekliyle yani MYK’nın tüm üyelerinin genel başkan tarafından atanması şeklinde değiştirilmişti. Madde bu haliyle kabul edildi. Buna göre, genel başkanın MYK’nın sayı, görev alanları ve isimleri belirleme hakkı olacak.

CUMHURBAŞKANI ADAYI NASIL BELİRLENECEK?

Hürriyet'ten Rıfat Başaran'ın haberine göre, CHP’nin kabul edilen yeni tüzükte cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusundaki kriterler tüzüğe girdi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı, seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması yöntemlerinden birisiyle belirlenecek. Yönteme parti meclisi karar verecek. Yoklama, seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin katılımıyla yapılacak.

CHP kurultaylarında önemli bir değişiklik yapıldı. Bugüne kadar genel başkan aday adayları, aday olabilmek için gereken delege sayısının yüzde 10’una denk gelen 127 imzayı toplayamadığı için bu iddiasından vazgeçmek zorunda kalıyordu. Kurultayda kabul edilen önergeyle imza sayısı yüzde 5’e indirildi. Bundan sonra 64 delegenin imzasını alan partililer genel başkanlığa aday olabilecek.

AYM'YE MADDE MADDE BAŞVURACAĞIZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili partisinin yol haritasını açıkladı. Özel, “31 KHK ile karşı karşıyayız. Şu anda her bir KHK üzerinde titizlikle ayrı ayrı çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğimiz KHK’larda madde madde başvuru yapacağız” dedi.

"TÜRKİYE'Yİ O DİKTATÖR BOZUNTUSUNDA KURTARACAĞIZ"

Öte yandan, Gerçekgündem'in haberine göre, 88 maddenin oylandığı kurultayda kapanış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Partimiz ön seçimden vazgeçmedi. Temel olan ön seçimdir. Ön seçimler kaldırılmadı. Genel seçimlerde adaylarımızı dengeli olarak belirleyebilmek için düzenleme yaptık. Partiye ön seçim kültürünü yerleştireceğiz. Ön seçimle atama yapılanlar arasında gelenleri dengeleyeceğiz.

Ön seçimi yapacağız. Ben de ön seçime gireceğim. MYK ve PM üyelerimiz de ön seçime girecek.

Siyasi partiler yasasının verdiği yetkinin tamamını kullanmayacağız. Ön seçime gideceğiz. Şimdi bu tartışmayı bitirelim ve önümüze bakalım.

Milletvekillerimiz grup halinde yarından itibaren sahaya inecek. Vekillerimizin de hakkını yemeyelim. Vekillerimiz parlamentonun en çalışkan grubudur. Gece gündüz mecliste çalışıyorlar.

Muhtarlara yönelik çalışmalarımızı artıracağız. Muhtarları daha çok ziyaret edeceğiz.

Bu tüzüğün en önemli maddesi ön seçimin artık kurumsal bir hale gelmiş olmasıdır. Genel merkez atamasını zamanla azaltacağız. Gençlere daha çok yer vereceğiz.

2019 için daha çok çalışacağız. Türkiye'yi o diktatör bozuntusundan kurtaracağız. Size söz veriyorum."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.