CİA ajanına Yahudiler tükürdüğünü yalattı

CİA ajanına Yahudiler tükürdüğünü yalattı

CIA eski ajanı, ABD’yi savaşlara Amerikalı Yahudilerin soktuğunu yazdı ancak sonrasında Yahudi düşmanı yazı paylaştığı için önce özür diledi ve istifa etti.

CIA eski ajanı ve yazar Valerie Plame Wilson, ABD’nin savaşlarının arkasındaki itici gücün Amerikalı Yahudiler olduğunu iddia eden bir yazıyı paylaşmasının ardından aldığı yoğun eleştiriler sonucunda önce özür diledi ardındansa ABD’nin önde gelen derneklerinden Ploughshares Fund’un yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmek zorunda kaldı.

Perşembe günü Twitter üzerinden “ABD’nin savaşlarını Amerikalı Yahudiler yönetiyor” başlıklı bir yazıyı paylaşan Wilson, gelen eleştiriler üzerine “batırdığını” söyleyerek özür dilemişti. Wilson, Pazar günü ise yaptığı açıklamayla ise Ploughshares Fund’daki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Wilson istifa açıklamasında şöyle dedi: “Her eylemin bir sonucu vardır. Yönetim kurulunda görev yapmaktan onur duyduğum Ploughshares Fund’a zarar vermemek amacıyla görevimden istifa ediyorum.”

“Düşüncesiz ve kırıcı hareketimin tüm sorumluluğunu alıyorum ve yaptığım şeyin hiçbir bahanesi olmadığını da biliyorum” diyen Wilson, yaptığını “büyük bir hata” olarak nitelendirdi ve “Anti-semitizme prim veren bu son saldırgan yazıyı paylaştığı” için özür diledi.

Ploughshares Fund ise yaptığı yazılı açıklamada “Yönetim kurulu üyemiz Valerie Plame Wilson, The Unz Review’de yayınlanan antisemitist bir yazıyı paylaşarak ciddi bir hata işlemiştir” dedi.

ciawilson-001.jpg

Valerie Plame Wilson kimdir?

2003 yılında George W. Bush yönetimi sırasında CIA ajanı olan Wilson’un adının basına sızdırılması ABD’de büyük bir skandal yaratmıştı. Beyaz Saray’ın iki üst düzey yetkilisi Karl Rove ve Lewis Libby’nin adlarının karıştığı skandal sonrasında Plame’in adının basına sızdırılması Amerikan yönetiminin Irak savaşına gidiş gerekçeleri konusunda süregiden tartışmanın önemli bir parçasını oluşturmuştu.

George W. Bush yönetiminin ikinci adamı, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin güvenlikten sorumlu danışmanı Lewis Libby, gizli ajan Valerie Plame’in kimliğinin medyaya sızdırılması skandalı nedeniyle 30 ay hapis cezasına çarptırılmış; adaleti engellemek ve yeminliyken yalan ifade vermekle suçlanmıştı. Ancak Başkan Bush, Libby hakkında verilen hapis cezasını affetmişti.

Gizli ajan Valerie Wilson’ın eşi olan ve Irak Savaşı öncesinde Irak’ın Nijer’den uranyum aldığı istihbaratını araştırmakla görevlendirilen Büyükelçi Joe Wilson, istihbarat çalışması için gittiği Nijer’de, Irak’ın uranyum satın aldığı iddialarının geçersiz olduğunu ortaya koyan bir rapor hazırlamış ve bu durumu medyaya açıklayınca Bush yönetimi ağır darbe almıştı.

lewis.jpg

(Dick Cheney’nin güvenlikten sorumlu danışmanı Lewis Libby)

Raporun hemen ardından Joe Wilson’un eşi Valerie Plame’in adı medyaya sızdırılmıştı.

Plame ve Wilson, bu durumdan Bush yönetimini sorumlu tutmuş, ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, haberi basına sızdırdığını itiraf etmişti.

Bush’un politik danışmanı Karl Rove’un da olayla bağlantısı ortaya çıkmış ancak bu iki isme resmi suçlama yöneltilmemişti.

Valerie Plame ve Joe Wilson’ın yaşadıkları 2010 yılında başrollerinde Naomi Watts ve Sean Penn’in bulunduğu Fair Game filmine de konu olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.