Çinli uzmanlar Afrin’i değerlendirdi

Çinli uzmanlar Afrin’i değerlendirdi

Çin hükümetinin resmi yayın organı Jenmin Jibao (Halkın Günlüğü) gazetesi, Afrin operasyonuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik'in haberine göre, Söz konusu gazetede yayınlanan yazıda, Çinli siyaset uzmanlarının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin Afrin bölgesinde sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı ve Washington, Ankara ve Moskova’nın bölgedeki duruma ilişkin tutumuna dair değerlendirmelere yer verildi.

Çin'in resmi haber ajansı olan Xinhua Haber Ajansı'nın eski Ankara muhabiri Zheng Jinfa, Türkiye'nin Afrin operasyonunu değerlendirerek bir yandan Türkiye'nin ulusal güvenliği ve istikrarı için tehdit olarak görülen Suriye'deki Kürtlerin güçlenmesinden dolayı Ankara'da duyulan rahatsızlığa dikkat çekerken öbür yandan ABD tarafından YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) sağlanan eğitim ve silah desteğine dikkat çekti.

Çinli uzman, ABD'nin Suriye sınırında DSG'den oluşan güvenlik güçlerini kurma girişiminin Türkiye tarafından kendisine yönelik açık bir tehdit olarak algılandığını dile getirerek, Afrin bölgesinde attığı adımlarla Türkiye'nin sadece kendi güvenliğini sağlamakla kalmayıp bölgede sahip olduğu gücünü göstermeye çalıştığını ifade etti.

-“ABD IŞİD'İ BAHANE EDİYOR”-

ABD'nin Suriye sınırındaki hamlelerini değerlendiren Çin Modern Uluslararası İlişkiler Akademisi'nden Prof. Sun Chenhao ise IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle Suriye'de askeri varlığını sürdüren Washington'un Afrin operasyonu nedeniyle bölgede yaşanan istikrarsızlıktan faydalanarak kendi pozisyonunu güçlendirip Rusya tarafından desteklenen Suriye hükümet güçlerinin ilerlemesini engellemeyi hedeflediğini vurguladı.

-“ABD-RUSYA MÜCADELESİ SERTLEŞEBİLİR”-

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden siyaset bilimcisi Li Yonghui, Rusya'nın TSK'nın Afrin'de başlattığı operasyon konusundaki tutumunu ‘gözlemci' olarak nitelendirirken Moskova'nın Türk ordusunun Suriye topraklarında ABD güçlerine karşı hamleler yaptığından ve bunun sayesinde bu ülkede kendi pozisyonunu daha da sağlamlaştırabileceğinden memnun olduğunun altını çizdi. Li Yonghui, “Şu anki durum göz önünde bulundurulduğunda ABD ile Rusya arasında Suriye'de öncü rol için yapılan mücadelenin ileride daha sert şekli alacağı ortada” dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.