Destici’den seçim ittifakı teklifi

Destici’den seçim ittifakı teklifi

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici partiler arası seçim ittifakına ve cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte haberin ayrıntıları;

BBP Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici bir basın toplantısı düzenledi. Destici düzenlediği basın toplantısında komşu ülkemizde meydana gelen depreme, terörle mücadeleye, cumhurbaşkanlığı sistemine ve seçim ittifakına ilişkin birbirinden ilginç açıklamalar yaptı.

Irak’ta meydana gelen depremin ardından Türkiye’nin yardımsever ülke olduğunu bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini söyleyen Destici “Bu konuda hassasiyet gösteren ilgililere teşekkür ederim” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesine ilişkinde konuşan Destici, Fırat Kalkanı Harekatı sonra İdlib Operasyonu'nun gerçekleştirildiğini, şimdi dört gözle Afrin operasyonunu beklediklerini ve Suriye'nin kuzeyinin bütün terör unsurlarından temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Destici, 16 Nisan'da gerçekleştirilen halkoylaması ile anayasa değişikliğinin gerçek manada siyasi hayata yansıması için Seçim Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nda köklü ve önemli değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Referandum sonrası çıkarılması gereken uyum yasalarıyla ilgili görüş ve önerileri bölüm bölüm TBMM, siyasi partiler ve kamuoyu ile paylaşmak istediklerini kaydeden Destici, şu ifadeleri kullandı;

SEÇİM BARAJI KALDIRILMALI VE SEÇİM İTTİFAKI YASALLAŞTIRILMALI

"Yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhurbaşkanının yarıdan bir fazla oyla seçilmesini benimsediğinden yönetimde istikrar sağlanmış olmaktadır. Anayasa'nın diğer emri olan temsilde adaleti gerçekleştirmek için de milletin iradesini mümkün olan en yüksek seviyede sandığa ve TBMM'ye yansıtacak yeni bir sistem tesis edilmelidir. Bu doğrultuda seçim barajı kaldırılmalıdır. Partiler arası seçim iş birliği, ittifakı yasal hale getirilmelidir. Seçime birlikte katılmaya karar veren partiler anlaştıkları ortak bir liste üzerinde karar alıp, ittifaktaki her partinin de amblemi seçim pusulasında mevcut olacak bir şekilde tek liste ile seçime girebilmelidir. Ayrıca bu ittifaklara isim verilmesine de müsaade edilmelidir."

Destici, mevcut sistem yerine 600 milletvekilinin 500'ünün daraltılmış bölge sistemiyle seçilmesi, 100 milletvekilinin ise Türkiye milletvekili olarak seçilmesi gerektiğini aktardı.

Bölgelere ve illere göre milletvekili sayıları tespitinin illerin nüfus sayıları esas alınarak değil, Yüksek Seçim Kurulunca açıklanan seçmen sayılarına göre yapılması gerektiğini vurgulayan Destici, seçim dönemlerinde propaganda imkanlarının adil hale getirilmesi gerektiğini, siyasi partilere yapılan hazine yardımının ya tamamen kaldırılması ya da anayasanın eşitlik ilkesine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

SEÇİM İTTİFAKI KONUSUNDA TECRÜBELİYİZ

Destici, "2019'a yönelik partinizin bir ittifak arayışı var mı?" sorusu üzerine, "Geçmişte de ittifaklar yapmış, bu konuda tecrübeli bir partiyiz. Ülkemiz, devletimiz için biz iş birliği yapmamız gerekirse bundan kaçınmayız. Şu parti veya bu parti ile bugünden bir şey söylemek doğru olmaz" diye konuştu.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.