Dışişleri:Yunanistan'da Müftülere hukuki baskıya son verilsin

Dışişleri:Yunanistan'da Müftülere hukuki baskıya son verilsin

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Parlamentosu'nun Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak kabul ettiği yeni yasa konusunda Yunan makamlarına tepki göstererek, seçilmiş müftülere yönelik hukuki baskıya son verilmesini talep etti.

Yunanistan Parlamentosu'nun, Batı Trakya Türk Azınlığı için şer'i yetkilerin kullanımını ihtiyari hale getiren, taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda ise Medeni Hukuk'un kullanılmasını mümkün kılan yasayı 9 Ocak tarihinde kabul ettiği hatırlatıldı.

Yunanistan makamları tarafından söz konusu yasa çalışmasına ilişkin, seçilmiş müftülere danışılmadığı eleştirisinde bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu yasa, Batı Trakyalı bir soydaşımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı dava üzerine hazırlanmıştır. Yunanistan'ın azınlıkla ilgili diğer AİHM kararlarını ayrım gözetmeksizin uygulamasını, bu çerçevede, azınlığın sivil toplum örgütlerini, isimlerini bahane göstermeden, tescil etmesini bekliyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığının seçilmiş müftülerini tanımayan Yunanistan'ın son dönemde cezai soruşturmalar suretiyle seçilmiş müftülere yönelik baskılarını yoğunlaştırdığını üzülerek takip ediyoruz.

Geçmişte, seçilmiş müftülere yönelik yetki gaspı suçlamasıyla açılan davalarda AİHM'in Yunanistan'ı beş kez suçlu bulduğunu da hatırlatmak isteriz. Bu nedenle, Yunanistan'ın geçmişten ders çıkartmasını ve seçilmiş müftülere yönelik uyguladığı hukuki baskıya son vermesini bekliyoruz."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.