Dolandırıcılar sahte QR kodu satmaya başladı!

Dolandırıcılar sahte QR kodu satmaya başladı!

RIA Novosti BI.ZONE uzman hizmetler müdürü Evgeny Voloshin, RIA Novosti'ye verdiği demeçte , Moskova'daki restoran ve kafeleri ziyaret etmek için sahte QR kodları darknet'te satışa çıktı, ortalama fiyatları 11 bin ruble.

Rusya'da 28 Haziran'dan bu yana, başkent Moskova'daki restoran ve kafelere yalnızca aşı sertifikasını bildirir QR kodu ile girilmesinin zorunlu olması dolandırıcıları harekete geçirdi.

Aşı olmak istemeyenlerin oldukça çok olduğu Rusya'da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Aşı olmayanlara devletin aldığı kısıtlamalar dolandırıcıları harekete geçirdi. İnternette QR kodu satılmaya başlandı.

Moskova'da QR kodu elektronik sağlık kartında UMIAS.INFO mobil uygulamasında veya mos.ru portalında, mos.ru/qr web sitesinde, birleşik devlet ve belediye hizmetleri portalında veya özel uygulamada alınabiliyor.  

Rus RIA NOVOSTİ ajansının haberine göre sahte ilanlar Mayıs ayında internette yer almaya başladı: Başlangıçta, sahte aşı sertifikalarının satın alınması ve Devlet Hizmetleri veri tabanına girişler hakkında bilgiler içeriyordu. Ancak Moskova yetkililerinin QR kodlarını girme kararının ardından saldırganlar, ilanlarını düzenleyerek alıcının gerçek bir QR kodu oluşturabileceği bilgisini ekledi. Darknet'teki bu belgelerin ortalama fiyatı 11.000 ruble.  

Uzmanlar sahte QR kodunu indirmiş bir mobil cihazlı müşteriyi kafe ve restoranların denetlemesinin imkansız olduğunu bunun için de ayrı bir programın olması gerektiğini bildirdiler.

Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Mevzuatı Komitesi Başkanı Andrei Klishas, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada sahte bir koronavirüs aşı sertifikası satın almak için, kullanmayı başarıp başaramadığınıza bakılmaksızın bir yıla kadar hapis cezası verileceğini söyleyerek Rus vatandaşlarını uyardı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.