Dolar’daki düşüşün ardından gündem oldu! SWAP nedir?

Dolar’daki düşüşün ardından gündem oldu! SWAP nedir?

Cuma günü 5.80’in üzerine çıkan Dolar’ın gün içerisinde düşüşe geçti. Bu gelişmenin ardından son günlerin en çok konuşulan ekonomik terimi SWAP nedir, SWAP oranı nedir gibi soruların cevabını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz Cuma günü yükselişe geçen dolar 5.85’i görmüştü. Pazartesi gününden itibaren düşüşe geçen dolar Salı akşamı 5.30’a kadar geriledi. Dolar’daki bu gelişmelerin ardından SWAP kelimesi çok konuşulanlar arasında yer almaya başladı. Peki SWAP nedir, SWAP oranı ne anlama gelmektedir?

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kaldı. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’nin İsrail egemenliğine girmesi yönünde yaptığı açıklama sonrası aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkeden tepki gelmişti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Türk Lirası’nda büyük bir değer kaybı yaşanmıştı. 1 Dolar 5.85 TL seviyesine kadar yükselmiş, Euro da 6.48 TL’den işlem görmüştü.

Ekonomideki bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası, vadeli repo ihalelerine 1 haftalığına ara verildiğini, BDDK ve SPK da dövizdeki manipülatif işlemlerle ilgili inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

1 DOLAR KAÇ TL OLDU?

Dolar, 27 Mart 2019 tarihinde 5.33’ten işlem görürken, Euro ise 6.11’den işlem görüyor.

SWAP NEDİR?

Değiş/tokuş ve takas anlamına da gelen SWAP, farklı faiz türlerine sahip sabit ve değişken faizli borçların birbirleri ile değişimi olarak tanımlanıyor.

SWAP ORANI NEDİR?

Üç tür swap işlemi vardır. Bunlar; faiz sapı, para swapı ve çapraz döviz swapı’dır.

1- FAİZ SWAPI: Gösterge bir anapara miktarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre, hesaplanacak hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında uzlaşmaya varılan vadelerde değişimi öngören sözleşmedir. Bu sözleşme gereğince, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte ancak anapara değişimi gerçekleşmemektedir.

2- PARA SWAPI: Tarafların daha önceden anlaştıkları koşul ve oranlarda belli miktardaki para birimlerini değiştirmek suretiyle gerçekleştirdikleri işlemlerdir.

3- ÇAPRAZ DÖVİZ SWAPI: Farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine borçlanan taraflar, bir diğer tarafın borcuna ilişkin faiz ve anapara ödemelerini yerine getirmek suretiyle anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.