DSÖ'de cinsel taciz skandalı, Kongo'da 50'den fazla kadından şikayet gelmişti

DSÖ'de cinsel taciz skandalı, Kongo'da 50'den fazla kadından şikayet gelmişti

DSÖ'de cinsel taciz skandalı, Kongo'da 50'den fazla kadından şikayet gelmişti. DSÖ yetkilileri olayla ilgili araştırma başlatacaklarını açıkladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 51 kadın, 2018-2020 Ebola krizi sırasında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nde çalıştığını söyleyen erkekler tarafından cinsel istismar ve saldırıya uğradıklarını söylemişti. Soruşturmada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı görevlileri ve UNICEF yetkilileri tarafından yapılan suistimaller de kaydedildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde onlarca kadın, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) cinsel istismar ve saldırıyla suçladı. 50'den fazla kadın, Ebola salgınıyla mücadelede görev alan DSÖ görevlilerinin ve sivil toplum kuruluşu (STK) çalışanlarının kendilerini taciz ettiklerini ve cinsel istismarda bulunduklarını iddia etmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 51 kadın 2018-2020 Ebola krizi sırasında, çoğunluklukla uluslararası çalışan olduklarını söyleyen erkekler tarafından cinsel istismara uğradıklarını aktardı. Kadınların çoğu, çok sayıda erkeğin kendilerini para karşılığında cinsel ilişkiye zorladığını dile getirdi. Sağlıkçılara destek için kısa vadeli sözleşmelerle işe alınan kadınlar, zorlamaları reddettiklerinde ise sözleşmelerinin feshedildiğini ya da işlerini sonlandırmakla tehdit edildiklerini söyledi.

New Humanitarian ve Thomson Reuters Vakfı tarafından yürütülen ve bir yıl süren soruşturmada ayrıca, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres), OXFAM, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Kongo Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan suistimaller de tespit edildi.

Soruşturmada yaklaşık 30 kadın, DSÖ'de görev yaptığını söyleyen erkeklerin cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Sekiz kadın ise, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nda çalışan erkekler tarafından süistimal edildiklerini aktardı. Reuters'ın haberinde, cinsel saldırıda bulunan erkeklerin çoğunun prezervatif kullanmadığı ve en az iki kadının cinsel saldırı sonucu hamile kaldığı kaydedildi.

Amerikan basınında yer alan haberlerden hemen sonra DSÖ bir açıklama yaparak yetkililer konuyu araştırdıklarını söylediler.

DSÖ geçtiğimiz Salı günü raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Hizmet ettiğimiz topluluklardaki insanlara ihanet etmek kınanacak" dedi. "Çalışanlarımız, yüklenicilerimiz veya ortaklarımızda bu tür davranışlara müsamaha göstermiyoruz" diye ekledi. "Olaya karıştığı belirlenen herkes hesap sorulacak ve derhal işten çıkarılma dahil ciddi sonuçlarla karşılaşacak.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.