Dumanlar komşuya ulaştı: Avustralya yanıyor, Dünya izliyor

Dumanlar komşuya ulaştı: Avustralya yanıyor, Dünya izliyor

Şu anda yaz ayını yaşamakta olan Avustralya’da günlerdir devam eden ve şimdiye kadar 24 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan devasa yangın, komşu ülke Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde gökyüzünü turuncuya çevirdi

Aylardır irili ufaklı devam etmekte olan Avustralya’daki yangın birçok can ve mal kaybına neden olmaya devam ediyor. Orman ve çalılık alanlarda başlayan yangın şu ana kadar 24 kişinin hayatını yitirmesine sebep oldu.

 

yangin-a-1.JPG

 

Artan rüzgar hızının yangınları daha da alevlendirdiği güneydoğu Avustralya'nın bazı kesimlerinde dün hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken, Sydney kentinin batısındaki Penrith bölgesinde de 48,9 dereceye kadar ulaştı.

 

 

Ülkedeki 5,25 milyon hektardan fazla alanı küle çeviren devasa yangın, 1.500’den fazla evi kullanılmaz hale getirmesinin yanı sıra binlerce hayvanın da telef olmasına sebep oldu. Tüm ülkeyi saran bu felaketin etkileri, komşu ülkelerde de görülmeye başlandı.

yangin-2.JPG

 

Avustralya’da koca bir alanı küle çeviren orman yangını sebebiyle yükselen dumanlar, Avustralya’nın komşusu Yeni Zelanda’yı da etkilemeye başladı. Yeni Zelanda’nın kuzeyinde bulunan Auckland şehrinde gökyüzünün rengi turuncuya döndü.

 

yangin-3.JPG

 

Avustralya’nın güneyinden 2 bin km. uzaklıkta olan Auckland kentinin polisi, acil yardım hattını arayan vatandaşları hatta meşgul etmemeleri konusunda uyardı.

 

 

Kontrol altına almakta zorlanılan yangın hakkında konuşan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yaşanılan yangın felaketinin yeni bir boyuta geçtiğini söyledi ve yardımcı olunması için 3 bin askerin yardıma çağırıldığını açıklamıştı. Savunma Bakanı Linda Reynolds ise ülke tarihinde ilk kez askerlerin böyle bir durum için çağırıldığını söylemişti.

 

Avustralya’nın güneydoğusunda etkili olan yangınlar sebebiyle üç eyalette 100 binden fazla kişinin evlerini terk etmesi istendi. Ayrıca yangının büyük yerleşim yerleri için de tehdit oluşturmaya başladığı açıklandı.

 

 

ABD'li şarkıcı Pink (Alecia Beth Moore), Avustralya'da süren ölümcül yangınlarla mücadeleye destek olmak için 500 bin dolar bağışlayacağını bildirdi.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.