Dünya, Afrin operasyonu ile ABD-Türkiye ilişkilerini konuşuyor

Dünya, Afrin operasyonu ile ABD-Türkiye ilişkilerini konuşuyor

Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı harekatı ve Ankara ile Washington arasında yaşanan sorunlar, dünya medyasının gündeminden düşmüyor. 

-WALL STREET JOURNAL: TRUMP SURİYE'DE SINANIYOR-

Rusya ve İran'ın, ABD ve müttefiklerini "Suriye'nin dışına itmek istediklerini" yazan Wall Street Journal gazetesinin başyazısına göre "Trump, Suriye'de sınanıyor." ABD ve müttefiklerinin Suriye'de "islam Devletini adeta yenilgiye uğrattıklarını ancak Trump Yönetimi'nin stratejik kazanımlarını çar çur etme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu" düşünen gazete, "Türk güçleri, Amerika'nın Kürt müttefiklerini güm güm vurup ABD askerlerine yakın bir alanı tehdit ederken orada yaşanan fiyaskoyu görün" diye yazdı.

-THE HİLL: TÜRK HÜKÜMETİ YPG'Yİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR-

ABD Kongresine odaklanan The Hill gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi aktardığı haberinde, görüşmenin TSK'nın Afrin operasyonunu başlatmasından dört gün sonra gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Türk hükümeti, YPG'yi isyancı bir grup ve Türkiye'ye tehdit olarak görüyor" dedi.

Haberde, ABD'nin Afrindeki "Suriyeli Kürt savaşçıları desteklemediği ancak Türkiye'nin bölgedeki harekatı ve operasyonu genişletme taahhüdünün Washington ile Ankara arasındaki tansyonu yükselttiği" vurgulandı.

-LA TİMES: NATO MÜTTEFİKLERİ ARASINDA TANSİYON TIRMANIYOR-

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın "NATO müttefikleri arasında tansiyon tırmanırken Suriyeli Kürtlere yönelik saldırıların kısıtlanmasını istediğini" belirtti. Gazete, "Hem ABD hem de Türkiye NATO askeri ittifakı üyesi ancak son bir yıda Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler ciddi biçimde gerildi" yorumunu yaptı.

-FRANCE24: SURİYE SINIRINDAKİ TÜRK ASKERLERİNİN MORALİ YÜKSEK-

Fransa'nın İngilizce haber kanalı France 24 ise Zeytin Dalı Harekatına ilişkin görüntülü haberlerinde, "Suriye sınırındaki Türk askerleri arasında moral yüksek", "Suriye'nin sınır kenti Azez'i Türkiye'ye bağlayan stratejik yolda Ankara destekli Suriyeli isyancı savaşçılar, Kürt isyancılarının Türkiye'ye sızmalarını engellemek için araçları kontrol ediyor" ifadelerini kullandı.

-AL ARABİYA: ZEYTİN DALI HAREKATI SURİYE'DE DÖNÜM NOKTASI-

Al Arabiya kanalının ise, "Zeytin Dalı Operasyonu, ABD-Türkiye ittifakının sonu olacak mı?" sorusunu başlığa çıkardığı bir analizde, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatının Suriye'de "bir dönüm noktası" oluşturduğu ve Türkiye-ABD ilişkilerinin "daha da gerilmesine katkıda bulunduğu" görüşleri dile getirildi.

"Türkiye ve ABD, geçmişte Şam rejimini hedef alan çabaları koordine etmiş ve iki müttefik Suriye'de IŞİD'e karşı birlikte savaşmış olsa da, iki ülkenin 2015 yılından bu yana Suriye'deki Kürt milisleri konusunda asla aynı görüşü paylaşmadığı" değerlendirmesi de yapıldı.

-EL CEZİRE: SURİYE'DE ABD VE TÜRKİYE'NİN KARŞI KARŞIYA GELMESİNDEN KORKULUYOR-

Dola merkezli El Cezire İngilizce ise Suriye'de ABD ve Türkiye'nin karşı karşıya gelmesinden korkulduğunu öne sürerken, "ABD destekli Kürt milisler, Türk ordusu ile savaşmak üzere Suriye'nin Menbiç bölgesinin cephe hattında savaşçıları konuşlandırdı" dedi. Haberde, ABD'nin Menbiç'te IŞİD'le mücadele amacıyla askeri personelin bulundurduğuna dikkat çekildi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.