Dünya basını operasyonu 'acil' olarak verdi

Dünya basını operasyonu 'acil' olarak verdi

Dünyanın en büyük haber ajanslarından Reuters, Zaman Gazetesi'ne yapılan polis baskınını 'ACİL' başlığıyla 'Son Dakika' olarak verdi.

Dünya basını, Türkiye'de gazetecilere düzenlenen operasyonu okurlarına böyle duyurdu.


REUTERS: Polis, Zaman gazetesine baskın yaptı

Zaman gazetesine baskın düzenlendiğini duyuran dünyanın en büyük haber ajanslarından Reuters, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2 gün önce söz konusu operasyona işaret ettiğine dikkat çekildi.

Zaman'da yer alan habere göre, Reuters, hadisenin 3 bakanın istifasıyla sonuçlanan 17-25 Aralıkyolsuzluk operasyonlarının yıldönümüne denk geldiğine de vurgu yaptı.

Dumanlı'nın bu sabah canlı yayında polis ekiplerine kendisini tutuklama çağrısı yaptığı, bu sırada Zaman Gazetesi'ne gelenlerin "Özgür basın susturulamaz" diye slogan attığı ifade edildi.

Reuters, Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alındığı yönündeki haberlere de yer verdi.
 



DER STANDARD

Avusturya'nın saygın gazetelerinden Der Standard, Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na yapılan operasyonları, "Gözaltı dalgası başladı. Hükümet karşıtlarına yönelik beklenen yeni darbe Pazar sabahı gerçekleştirildi" başlığıyla duyurdu.

İstanbul muhabiri Markus Bernath imzalı haberde, "Ülke çapında hükümet karşıtı gazeteciler gözaltına alındı. Operasyon hükümet içerisinde köstebek tarafından duyurulmuştu." ifadelerine yer verildi.

BBC: Erdoğan ikinci perdeyi açtı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, gazetecileri hedef alan operasyonun zamanlamasına dikkat çekti. BBC'nin internet sitesinde Mark Lowen imzasıyla yazılan analizde, operasyonun Türkiye'nin yakın tarihinin en büyük yolsuzluk skandalının birinci yıldönümü arefesinde gerçekleştiği belirtildi.

Şu anda cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın, yolsuzluk skandalıyla ilgili, bir zamanlar müttefiki olan Fethullah Gülen'in takipçilerini suçladığı belirtilen yazıda, Erdoğan'ın elindeki tüm imkanları kullanarak binlerce polis ve savcıyı görevden aldığı ve hükümet yanlısı olmasını sağladığı medyayı kullanarak, sonu gelmez bir tiratla muhaliflerini saf dışı bıraktığı belirtildi. Erdoğan'ın şimdi ikinci perdeyi açarak, muhalifleri tutuklama yoluna gittiğini belirten Lowen, Türkiye'nin basın özgürlüğü indeksinde 180 ülke arasında 154. sırada aldığına da dikkat çekti.

BBC muhabiri Mark Lowen, Türk hükümetinin bugün attığı adımla, ülkede demokrasinin aşınmakta olduğuna dair uluslararası endişelere güç kazandırdığını vurguladı.

EFE

İspanya ve Latin Amerika'nın en büyük ajansı EFE, Türkiye'de bu sabah gazetecilere düzenlenen baskını son dakika haberi olarak abonelerine duyurdu.

"Türk polisi gazetecilere baskın başlattı" şeklinde verilen haberde, "İktidardaki AKP tarafından 'paralel devlet' olarak tanımlanan vaiz Fethullah Gülen'in hareketine yönelik düzenlenen operasyonda bazı gazeteciler ve polisler gözaltına alındı." ifadeleri yer aldı.

EFE'nin haberinde, hakkında gözaltı kararı alınanlar arasında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.