Dünya şokta! Trump'ın evinde 'nükleer belge' aranmış!

Dünya şokta! Trump'ın evinde 'nükleer belge' aranmış!

İlk kez eski bir başkanın evini basan FBI ajanlarının peşine düştüğü belgeler, Washington Post'a göre dünyayı alt üst edebilir. ABD Adalet Bakanı baskın emri bizzat verdiğini açıkladı, Trump'ın bir sonraki hamlesi ise bugün gelebilir.

ABD tarihinde kırılma noktası hafta içinde yaşandı, eski bir başkanın evi ilk kez FBI tarafından basıldı. Baskının adresi, Donald Trump'ın Florida Palm Beach'teki konutu Mar-a Lago'ydu.

trump-1-005.jpg

FBI ajanlarının Mar-a Lago'da ne aradığı gizemini korurken, ABD Adalet Bakanı Merrick Garland kameraların karşısına geçti ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) arama emrini bizzat kendisinin verdiğini açıkladı.

trump3-001.jpg

Baskınla ilgili olarak ilk kez konuşan Garland, arama emrinin içeriğini de kamuoyuyla paylaşmak istediğini ve Adalet Bakanlığı'nın bunun için Florida'da mahkemeye başvurduğunu açıkladı.

Bakan Garland, 'önemli derecede kamusal yarar' gördüğünden, bu yönde bir talepte bulunduğunu belirtti.

Trump'ın arama emrinin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılmasını engellemek için mahkemeye itiraz edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

ABD'de genelde bu tür belgeler, soruşturma sürerken gizli tutuluyor. Bakan Garland ise daha fazla bilginin, uygun zamanda ve şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

trump-6.jpg

 

 

'SESSİZ KALMAYACAĞIM'


Hukukun üstünlüğü prensibine her koşulda uyulması gerektiğini vurgulayan Garland, Adalet Bakanlığı ve FBI'a yönelik eleştirileri 'temelsiz' olarak nitelendirdi, iki kurumun personelinin de vatansever ve dürüst kişiler olduğunu vurguladı.

Garland, "Onlar haksız şekilde saldırı altındayken sessiz kalmayacağım" dedi.
ABD Adalet Bakanlığı henüz FBI'ın Trump'ın Florida'daki evini neden bastığını açıklamadı. Ancak baskının, Trump'ın başkanlığının son bulmasının ardından Beyaz Saray'dan ayrılırken bazı gizli belgeleri yanınına alıp almadığıyla ilgili soruşturmayla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

trump2-004.jpg

 

WASHINGTON POST: ZAMANA KARŞI YARIŞ


Amerikan Washington Post gazetesi ise, FBI'ın Trump’ın evinde aradığı bazı belgelerin, ABD’nin nükleer silahlarıyla ilgili olduğunu yazdı.
Haberini soruşturma hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandıran gazete, FBI ajanlarının gizli nükleer silahlara dair belgelerin peşinde olduğunu belirtiyor. Gazeteye konuşan kaynaklar, Washington Mar-a Lago'da bulunması muhtemel hassas belgelerin yanlış ellere geçmesinden endişe duyduğu için söz konusu baskına onay verdi.

Washington Post'un beklendiği gibi isimlerini gizli tuttuğu kaynakları, aramaya ilişkin daha fazla detay sunmadı ve söz konusu belgelerin bulunup bulunmadığına dair de bilgi vermedi.

Gazetenin yorum almak için ulaştığı ABD Adalet Bakanlığı, FBI ve Trump'ın sözcüsü ise görüş vermeyi reddetti.

Washington Post'a konuşan uzmanlar, özellikle nükleer silahlara ilişkin belgelerin hassas olduğunu ve belgelere ABD yönetiminde küçük bir grubun erişebildiğini söylüyor. Nükleer silahlara dair detayların yayınlanması ise, söz konusu sistemleri durdurmanın yollarını arayan düşmanlar için bir istihbarat yol haritası temin edebilir. Dahası, diğer ülkelerin nükleer sırlarının ortalığa saçılması bir tehdit olarak görülebilir.

Adalet Bakanlığı'nın gizli bilgi sızıntılarını araştıran karşı istihbarat dairesinin eski yöneticisi David Laufman, Washington Post'a verilen detayların ardından, yetkililerin ABD güvenliğine büyük zarar verebilecek hassas belgeleri bulmak için mümkün olduğunca hızlı hareket edeceğini aktardı.

trump5.jpg

 

TRUMP VE CUMHURİYETÇİLER ÖFKELİ


Donald Trump ve mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti ise "Demokratların cadı avı" olarak nitelendirdikleri FBI baskınına tepkilerini sürdürüyor.

Trump destekçileri ve bazı Cumhuriyetçiler, Demokratları, eski başkanı hedef almak için federal bürokrasiyi silah olarak kullanmakla suçluyorlar.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun Cumhuriyetçi üyeleri Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada, "Merrick Garland aynı standartları (Başkan Biden'ın oğlu) Hunter Biden için uygulayacak mı? Hayır" diye bir mesaj paylaştı

Trump da Perşembe günü yaptığı açıklamada, ekibinin, kendisi hakkında federal düzeyde yürütülen tüm soruşturmalarda savcılarla tam işbirliği yaptığını söyledi.
 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.