Dünyanın Beklediği Karar Verildi

Dünyanın Beklediği Karar Verildi

Viyana'daki Suriye zirvesinde anlaşma sağlandı. Buna göre Suriye'de 6 ayda geçiş süreci, 18 ayda seçim olacak.

ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Viyana'da Suriye görüşmelerine katılan ülkelerin Suriye'de 18 ay içinde bir seçimin olmasını istediklerini söyledi.


Görüşmelerin ardından basına kısa bir açıklama yapan Steinmeier, "Toplantıya katılan ülkeler Suriye'de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor" dedi.

Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi.

KERRY: GEÇİCİ HÜKÜMET 6 AY İÇİNDE KURULACAK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak yaptığı ortak açıklamada, Fransa'yı kana bulayan saldırılara değindi.  

Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry, toplantıya ilişkin şunları söyledi: "Barış görüşmelerine taraf olan ülkeler, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı."

6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak'a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.