Dünyanın en büyük yolsuzluk davası sonuçlandı! 'Emlak Kraliçesi'ne idam verildi

Dünyanın en büyük yolsuzluk davası sonuçlandı! 'Emlak Kraliçesi'ne idam verildi

Vietnam'da bir dönem en zengin isim olan 67 yaşındaki iş kadını Truong My Lan, 12 milyar doları zimmetine geçirmekten suçlu bulundu ve idam cezası aldı.

Vietnam’da gerçekleşen ve dünya çapında dikkatleri üzerine çeken büyük bir banka dolandırıcılığı davasında önemli bir karar açıklandı. 67 yaşındaki iş insanı Truong My Lan, uzun yıllar boyunca ülkenin önde gelen bankalarından birini usulsüz kredi işlemleriyle zarara uğrattığı suçlamasıyla idam cezasına mahkum edildi. Truong My Lan’ın, Saigon Ticaret Bankası’ndan 44 milyar dolarlık krediyi kötüye kullandığı belirtildi.

Bu dava, Vietnam’da nadiren rastlanan beyaz yakalı suçlulara verilen idam cezası örneklerinden biri olarak kayıtlara geçti. Savcılık, dolandırıcılık sonucu kaybolan 27 milyar doların geri alınamayacağını ifade ederken, bazı analistler idam kararının, kaybedilen fonların bir kısmının geri kazanılmasını sağlama amacı taşıdığını öne sürdü.

Dava sürecinde 2 bin 700 kişinin ifadesine başvurulduğu, 10 devlet savcısı ve yaklaşık 200 avukatın dava dosyası üzerinde çalıştığı bildirildi. Mahkemeye sunulan deliller, 6 ton ağırlığında 104 kutu içerisindeydi. Truong My Lan ve 85 sanık, suçlamaları reddetmelerine rağmen yargılandı.

YOLSUZLUKTAN GÖREVDEN ALINDILAR

Bu dava, Komünist Parti Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong tarafından 2016 yılında başlatılan ve yolsuzlukla mücadeleyi hedef alan kampanyanın en dikkat çekici vakalarından biri olarak görülüyor.

Nguyen Phu Trong, yolsuzluk konusundaki kamuoyu tepkisinin, partinin yönetimine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

Yolsuzlukla mücadele çabaları, bugüne dek iki devlet başkanı ve iki başbakan yardımcısının görevden ayrılmasına, ayrıca yüzlerce yetkilinin disiplin cezalarına çarptırılmasına veya hapis cezalarına mahkum edilmesine yol açtı.


Siyasecafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.