Eğitim ve Yargı Siyasallaştırılamaz

Eğitim ve Yargı Siyasallaştırılamaz

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında yaptığı 'Haşhaşi' benzetmesini ahlaki bulmadığını söyledi.

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, Cihan TV Network'te yayınlanan Anadolu'da Sabah programının Başkent konuğu oldu. Programda HSYK'nın yapısında planlanan değişiklikle ilgili görüşlerini açıklayan Yeniçeri, yargının yürütme tarafından rehin alınmak istendiğini ifade etti.

 

Adalet sisteminde köklü sorunları olduğunu belirten Yeniçeri, HSYK'nın referandumla birlikte yeniden şekillendirildiğini hatırlattı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından HSYK üzerinden tartışma açılmasının manidar olduğunu dile getiren Yeniçeri, "Bu operasyonu yapanlar görevden alındı ve dağıtıldı. İkincisi savcılar görevini yapamayacak şekilde savcıların yanına artı yeni savcılar getirildi. Adli Kolluk Yönetmeliği değiştirildi. Bunun üzerine de HSYK'dan bir açıklama geldi." diye konuştu.

 

‘TEKLİF ADALET SİSTEMİNİ BAKANIN İKİ DUDAĞI ARASINA KOYUYOR'

 

HSYK'nın yeniden yapılandırılması için yasa teklifinin Adalet Komisyonu'na sunulduğunu belirten Yeniçeri, "Bu teklif doğrudan doğruya adalet ve yargılama sistemini Adalet Bakanı'nın 2 dudağının arasına koymaktadır. Adli meseleleri Adalet Bakanı'nın idaresinden ibaret bir mesele haline getirmektedir." dedi.

 

Kanun teklifinde yer alan bazı maddeleri sıralayan Yeniçeri, "Adalet Bakanı'na adaletin dağıtılması, yerine getirilmesi ile ilgili fonksiyonları yüklemek, yargıyı Adalet Bakanı'na bağlamak anlamına geliyor. Bakan da yürütmenin bir üyesi olduğu için yargı yürütme tarafından rehin alınıyor. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. Hiçbir demokratik hukuk devletinde anayasada bunun yeri yoktur. Bu tek kişi yönetimine gider. Tek kişinin söylediğini yasa haline getirmeye gider. Cumhurbaşkanı bu işte geç kalmıştır. Bir şeyler yapıyor görünmüştür. Bu kadar sessizce bu işi seyretmiştir. Başbakan ve hükümet bu işin anayasaya aykırı olduğunu bizden çok daha iyi biliyor." ifadelerini kullandı.

 

‘EĞİTİMİ, DİNİ VE YARGIYI SİYASALLAŞTIRAMAZSINIZ'

 

RTÜK modeli ile yargının siyasallaşabileceği uyarısında bulunan Yeniçeri, "Yargı siyasallaşacak, mahkeme siyasallaşacak, hakimler siyasallaşacak, partilerin kontenjanlarından seçilecek, bir partinin kontenjanından seçilen bir hakim o partinin genel çizgisini ve çıkarını korumaktan başka bir kaygı duymayacaktır. Doğrudan doğruya yargı siyasetin enstürmanı haline getirilecektir. Türkiye'de siyasetin hiçbir zaman nüfuz edemeyeceği alanlar vardır. Bunlardan bir tanesi eğitimdir. Öğretmeni siyasallaştıramazsınız. Bir tanesi camidir, imamı siyasallaştıramazsınız, bir tanesi yargıdır, hakimi siyasallaştıramazsın, askeri siyasallaştıramazsın. Yargı adalet dağıtır. Adalet herkese lazımdır. Yargıçların şu veya bu parti namına seçilmesi yargı için yapılabilecek en büyük kötülüklerden bir tanesi olur. Böyle bir teklifin kabul edilebilir bir yanı yoktur." şeklinde konuştu.

 

BAŞBAKAN'IN ‘HAŞHAŞİ' BENZETMESİNE TEPKİ

 

Başbakan Erdoğan'ın grup konuşmasında yaptığı 'Haşhaşi' benzetmesini eleştiren Yeniçeri, "PKK'yı muhatap alınacak bir örgüt görüyorsanız Hizmet hareketini diğer milli ve manevi değerleri savunanları Haşhaşi'ye benzetirsiniz. Mesele muhatabınızla ilgilidir. Ateist, dinsiz, kitapsız bir adam Öcalan, bu hükümetin muhatabıdır. Bu hükümetin bürokratlarının muhatabıdır. O tip insanları muhatap alıp onlarla ortak hareket edenler bunlara karşı olanları şeytanlaştırması hedef haline getirmesi bana göre son derece doğal. Yapılan iş ahlaki, insani ve vicdanı değil. Hiçbir ölçüyle bağdaştıramıyorum bu değerlendirmeyi." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.