Enerji Piyasasını Sallayan '60 Milyar Sterlinlik' İddia: Shell, BP'yi Satın Mı Alıyor?

Enerji Piyasasını Sallayan '60 Milyar Sterlinlik' İddia: Shell, BP'yi Satın Mı Alıyor?

Shell’in, BP’yi 60 milyar sterlinlik bir teklif ile satın alacağı iddiaları, enerji sektöründe dalgalanma yarattı. Shell, “görüşme yok” diyerek iddiaları yalanladı.

Shell’in rakibi BP’yi 60 milyar sterlinlik bir teklif ile satın alacağı iddiaları, enerji sektöründe büyük bir yankı uyandırdı ancak Shell, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Wall Street Journal’ın 25 Haziran 2025 tarihli haberinde, iki şirket arasında ön görüşmelerin olduğu belirtilmiş, bu da BP hisselerinde %10’a varan bir artışa neden olmuştu.

The Guardian da bu spekülasyonların, BP’nin son dönemde yaşadığı %30’un üzerindeki hisse değeri kaybı ve yeşil enerji yatırımlarındaki stratejik başarısızlıklarla bağlantılı olduğunu vurguladı.

Shell, 26 Haziran 2025’te Londra Borsası’na yaptığı açıklamada, “BP için bir teklif hazırlığı içinde olmadığını, herhangi bir yaklaşımda bulunmadığını ve görüşmelerin olmadığını” belirtti.

Ayrıca, İngiltere’nin Birleşme ve Satın Alma Kuralları (UK Takeover Code) kapsamında Rule 2.8 uyarınca yapılan bu açıklama, Shell’in önümüzdeki altı ay boyunca BP’ye teklif sunmasını engelliyor. Shell CEO’su Wael Sawan, daha önce de büyük satın almalar yerine hisse geri alımlarına odaklanacaklarını ifade etmişti.

BP’nin düşük performansı, özellikle 2010 Deepwater Horizon felaketi sonrası toparlanma sürecindeki zorluklar ve yenilenebilir enerjiye geçişteki başarısızlıklarla açıklanıyor.

Aktivist yatırımcı Elliott Management’ın BP’de %5’ten fazla hisse alarak şirkette stratejik değişiklikler talep etmesi de spekülasyonları körükledi. Buna rağmen, BP’nin yaklaşık 80 milyar dolarlık piyasa değeri ve 27 milyar dolarlık net borcu, şirketin sanıldığı kadar “ucuz” bir satın alma hedefi olmayabileceğini gösteriyor.

Enerji sektörü analistlerinin görüşleri, Shell’in organik büyüme ve “daha az emisyonla daha fazla değer yaratma” stratejisine odaklandığını, ancak sektördeki konsolidasyon trendlerinin (örneğin ExxonMobil’in 60 milyar dolarlık Pioneer Natural Resources satın alması veya Chevron’un 53 milyar dolarlık Hess anlaşması) birleşme ve satın alma ihtimallerini her zaman gündemde tuttuğunu ortaya koyuyor. Yine de, Shell’in mevcut açıklamaları ve düzenleyici kısıtlamalar, kısa vadede böyle bir birleşmenin gerçekleşme olasılığını düşük kılıyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.