Erbil'de Türkçe ve Arapça yasağı bugün itibariyle başladı

Erbil'de Türkçe ve Arapça yasağı bugün itibariyle başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Erbil Valisi Omed Hoşnav 3 Nisan 2023 tarihinden itibaren Erbil’de Kürtçe tabela asmayanlara ceza verileceğini ilan etmişti. Türkçe ve Arapça yasağı bugün itibariyle uygulanmaya başlandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Erbil Belediyesi, belediye sınırında yabancı dilde yazılmış 1187 tabelanın Kürtçe olarak değiştirildiğini bildirdi.

Erbil Belediye Başkanlığı, bazı tabelaların dilinin değiştirilmesi yönünde bir açıklama yayımladı. Açıklamada, belediye sınırında yabancı dilde yazılmış 1187 tabelanın Kürtçe olarak değiştirildiği kaydedildi.


KÜRTÇELEŞTİRME SÜRECEK


Tabelaların Kürtçeye çevrilmesiyle ilgili iş yerlerinin bilgilendirildiği ve düzenlemenin devam edeceği belirtildi.

Başbakan Mesrur Barzani, Dünya Anadili Günü’nde “İnternet sitelerinde ve sosyal medyada daha çok Kürtçe kullanalım” kendimden başlıyorum ve bugünden sonra daha çok Kürtçe twitt atacağım” demişti.

Başbakan ayrıca “Kürt dilinin korunması için bir dizi önemli karar alacağız” vurgusunu yapmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’nin anadil günü yaptığı açıklamaya bağlı kalınarak, Erbil Valiliği de bir hamle başlatarak, kent bünyesinde faaliyet gösteren işyerleri dükkanlar vb. belirlenen tarihe kadar Kürtçe tabela asmalarını istemişti.

 

Konuya ilişkin 3 Nisan 2023'te Basnews’e açıklamalarda bulunan Erbil Valisi şunları söylemişti:

 

“Bugün valilik bünyesinde toplantımızı gerçekleştirdik ve yarından itibaren valiliğimizce alınan bu kararı tatbik etmeyen bütün işyerlerine yasal ceza uygulamasına başlayacağız.”

 

ERBİL'E KÜRTÇE BASKISI NE ANLAMA GELİYOR?


Erbil’in nüfusu 1,1 milyon olup Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanlardan oluşur. İş yeri tabelalarının zorunlu olarak Kürtçeleştirilmesi Türkmenlerin, Arap ve Keldani’lerin kendi dillerini tabelalarında kullanamayacakları anlamına geliyor.

 


Siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.