Erdoğan, 12 yıl sonra Irak'ta! İşte ziyaretin ana gündemi

Erdoğan, 12 yıl sonra Irak'ta! İşte ziyaretin ana gündemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıllık aranın ardından bugün ilk kez Irak’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın günübirlik ziyaretinin ana gündemi terör örgütü PKK ile mücadele.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra bugün Irak'a gitti. Erdoğan, Bağdat Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan, resmi karşılama töreninin ardından Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin davetiyle gerçekleşecek ziyarette, uzun süredir Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri ve Millî Savunma bakanlıklarında çalışmaları devam eden yaklaşık 25 maddelik Stratejik Çerçeve Metni ile 30’a yakın anlaşmaya imza atılması bekleniyor.

sgdfbvnb.webp

Diplomatik kaynaklar, Ankara-Bağdat hattındaki ilişkilerde ciddi bir sıçramanın hedeflendiği ziyarette, iki ülkenin bundan sonraki süreçteki ilişkilerinin yol haritasının belirleneceğine dikkat çekiyor. Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.

EN KRİTİK BAŞLIK TERÖRLE MÜCADELE

Resmi ziyaretin Türkiye açısından en kritik başlığı terörle mücadele. Irak topraklarının terör örgütü PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak ortak adımların belirleneceği ziyarette, Ankara bu yaz içinde Pençe Harekâtları serisinde sızıntıların yaşandığı “kilit” bölgesine “son kilidi” vurmak istiyor.

ORTAK HAREKÂT MERKEZİ

İki ülke arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde varılan Ortak Harekât Merkezi kurulması konusundaki uzlaşma da Stratejik Çerçeve Belgesi içinde yer alacak. Edinilen bilgiye göre, Ortak Harekât Merkezinin içeriği ve kapsamı ilgili bakanlıklar arası yapılacak teknik görüşmelerden sonra belli olacak. Merkezde, Irak Merkezî Hükûmeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye’den askerlerin görev alması öngörülüyor.

Türkiye’nin Irak sınırındaki 30-40 kilometrelik alanda, değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması da metnin maddelerinden biri olacak. Buna göre; Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hâle getirilmesi; Irak Suriye sınırında PKK/YPG unsurlarının iki ülke arasındaki geçişkenliğin azaltılması için somut adımların atılmasının da metinde karara bağlanması bekleniyor.

KALKINMA YOLU PROJESİ

Ankara ve Bağdat yönetimleri tarafından imzalanacak anlaşmalar arasında güvenlik başlığının yanı sıra ulaştırma, enerji ve tarım da yer alacak. Irak açısından olduğu kadar Türkiye için de önemli görülen Kalkınma Yolu Projesi ile Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak’ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı’na gelecek yüklerin önce Türkiye’ye, buradan da Avrupa’ya ulaştırılması planlanıyor.

Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde petrol sevkiyatının yeniden başlamasına ilişkin konunun da bir karar bağlanması bekleniyor. Görüşmelerin bir diğer önemli başlığı ise su olacak.

Irak siyasetinin başat unsurlarından olan Türkmen toplumunun, başta siyasi temsil düzeyi olmak üzere, hak ve menfaatlerinin gözetilmesine dair Ankara’nın hassasiyeti ve beklentileri de Iraklı muhataplara iletilecek. Irak’a yönelik iş birliği perspektifi, Irak-Kürt bölgesel yönetimini de kapsıyor. Bu nedenle de Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinin ardından Irak’taki diğer durağı Erbil olacak.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.