Erdoğan'a Şanghay Cevabı

Erdoğan'a Şanghay Cevabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” açıklamasına, söz konusu birliğin iki baskın üyesi Rusya ve Çin olumlu yaklaştı.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Sputnik Türkiye’nin haberine göre Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle ilgili şöyle dedi:

“Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİO, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen.”

 

ÇİN DE SICAK BAKIYOR

 

Rusya'nın ardından Çin de Türkiye'nin üyeliğine ilişkin olumlu bir açıklamada bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ŞİÖ'ye dair açıklamaları konusunda, "Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz" ifadesini kullandı.

AA'nın haberine göre, Gıng olağan basın toplantısında, "Avrasya'da önemli bir ülke" olarak tanımladığı Türkiye'nin, ŞİÖ'nün de önemli bir diyalog ortağı olduğunu söyledi.

Gıng, "ŞİÖ'nün diğer üyeleriyle ve kurumun yasal çerçevesinde üyelerin tamamının görüş birliği temelinde bu işi ciddi bir şekilde değerlendirmeyi istiyoruz" diye ekledi.

 

ERDOĞAN’DAN ‘ŞANGHAY BEŞLİSİ’ ÇIKIŞI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant’tan dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.

 

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'IN ÜYELİK SÜRECİ SENEYE TAMAMLANIYOR

 

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın, 1996'da oluşturduğu Şanghay Beşlisi, 2001'de Özbekistan’ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmüştü. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan gözlemci ülke olarak yer alırken;Türkiye, Belarus ve Sri Lanka da diyalog ortağı konumunda bulunuyor. Üyelik başvuruları kabul edilen gözlemci ülkelerden Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılım sürecinin gelecek yıl tamamlanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.