Erdoğan'dan Suriyeli mülteci açıklaması!

Erdoğan'dan Suriyeli mülteci açıklaması!

Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'la yaptığı basına kapalı görüşmede 17 Aralık operasyon sonrası yaşananları detaylarını anlattı, AB'ye sorunun 'hukukun üstünlüğü ve erkler ayrılığı ilkesi çerçevesinde çözüleceği' garantisi verdi.


Görüşme sonrası 3 lider basının karşısına çıktı. İlk sözü alan Rompoy ve Barroso'dan hükümet destek geldi. 

Barroso, "Başbakan bize güvence verdi" derken, Rompoy,"Biz burada siyasi analiz yapmayız. Bu Türkiye'nin iç meselesi, biz sonuçları değerlendiririz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye'nin AB ile ilişkileri konusunda her zaman samimi olduk, olmaya devam ediyoruz. Bütün gayretlerimize, iyi niyetli çabalarımıza rağmen AB ile müzakerede 3.5 yıllık durgunluk meydana geldi. Geçen kasım ayında yeni bir fasıl müzakereye açıldı. Aralık ayında vize muafiyeti çalışmaları başladı.

Bu önemli gelişmeler Türkiye-AB ilişkilerindeki canlanmayı işaret etmektedir. Brüksel'e uzun süreden sonra yaptığım bu ziyaretin bu dönemde gerçekleşmesi ve karşılıklı beklentilerin dile getirilmesi bakımından çok yararlı olmuştur.

Burada altını çizmem gereken bir konu var. Tam 51 yıldır devam eden bu ilişkinin, tam üyelik hedefinde süratle ilerlemesni bekliyoruz.

AB, Son birkaç yıldan bu yana yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenmiştir. Yaşanan ekonomik kriz Türkiye-AB işbirliğinin ne kadar önemli oldunu gözler önüne sermiştir.

SURİYE'DEKİ GÖRÜNTÜLER

Dün televizyonlara düşen 55 bin karenin özetlendiği o görüntüler soykırımın ne denli ağır bir noktada olduğunu göstermiştir. Cenevre 2 'yi çok önemsediğimi ifade etmek isterim. İnsanlığın harekete geçmesi, Suriye için atılması gereken adımların atılması gerektiğini Brüksel'den bir kez daha dile getiriyorum

Türkiye'ye gelen sığınmacılra her türlü desteği veriyorum. 2 milyar dolarlık harcama yapmış durumdayız ve bundan vazgeçmeyeceğiz.

Bize uluslararası camiadan gelen yardım 130 milyon dolardır. Bu da duyarlılığın ne boyutta olduğunun göstergesidir.

BM'nin özellikle de BMGK daha kararlı olmasını bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.