Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evine FBI baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evine FBI baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'daki evine FBI tarafından baskın yapıldı. FBI görevlileri Trump'ın evinde arama yaptı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlilerinin eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago tatil tesisine baskın yaparak arama yaptığı öğrenildi. Trump açıklamasında FBI yetkililerinin evdeki bir kasayı kırarak açtığını belirtti. Trump, aramayı “işgal” olarak değerlendirdi.

FBI görevlilerinin hangi sebeple veya Trump’la alakalı yürütülen hangi soruşturma çerçevesinde arama yaptığı kesin olarak bilinmiyor. Eski Başkan Donald Trump da paylaştığı uzun açıklamada aramanın hangi sebeple yapıldığından söz etmedi.

 

"BASKIN UYGUN DEĞİL"


Amerikanın Sesi’nin (VOA) haberine göre; Donald Trump uygulanan arama emri ile alakalı yaptığı yazılı açıklamada, “İlgili hükümet daireleriyle işbirliği yapılmasının ardından evime yönelik bu önceden bildirilmeyen baskın gerekli ve uygun değildi” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın resmi başkanlık kayıtlarını Florida’daki malikanesine götürmesi ile alakalı bir soruşturma yaptığı biliniyor.

FBI görevlilerinin Trump’ın Florida’daki evinde gerçekleştirdiği aramanın da bu soruşturmayla ilişkili olduğu düşünülüyor.

 

GİZLİ BELGELERİ EVİNE GÖTÜRDÜ İDDİASI


ABD’de resmi devlet kayıtlarının korunduğu ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi’nin Şubat ayında Kongre’yi Trump’ın Florida’daki evinde 15 kutu Beyaz Saray belgesi olduğu ile alakalı bilgilendirdiği biliniyor. Bunların bir kısmında gizli bilgi ve belgelerin yer aldığı iddia ediliyor.

Eski Başkan Donald Trump çok sayıda dava ve soruşturma ile mücadele ediyor.

 

'KONGRE BASKINI' SORUŞTURMASI İLERLİYOR


Adalet Bakanlığı Trump taraftarlarının Kongre binasını bastığı 6 Ocak saldırısı ile alakalı gittikçe derinleşen ve son zamanlarda Trump’ın yakın çevresine ve eski Beyaz Saray görevlilerine dek uzanan bir soruşturma da yapıyor.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Dena Iverson uygulanan arama emri ile alakalı yorumda bulunmadı.

 

"İŞGAL" OLARAK TANIMLADI


Eski ABD Başkanı Trump yazılı paylaşımında “Ulusumuz için karanlık günler. Palm Beach’teki güzel evim şu anda kuşatma altında ve çok sayıda FBI görevlileri işgal etmiş durumda” dedi.

Eski Başkan Donald Trump, “Daha önce bir ABD Başkanı’nın başına bunun gibi bir şey gelmedi” ifadelerini kullandı.

 

"BÖYLE BİR SALDIRI ANCAK ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNDE OLUR"


Donald Trump FBI yetkililerinin evinde arama gerçekleştirmesini, “adalet sisteminin silah olarak kullanılması ve kendisinin 2024 yılında başkanlık seçimlerinde aday olmasını istemeyen Radikal Sol Demokratlar’ın bir saldırısı” olarak yorumladı; “Böyle bir saldırı ancak Üçüncü Dünya ülkelerinde olur. Ne yazık ki ABD de bu ülkelerden biri haline geldi” açıklamasını yaptı.

Florida’daki evinde arama gerçekleştirilmesini Watergate olayı ile kıyaslayan Trump, FBI görevlilerinin Mar-a-Lago’daki kasaya dahi baktıklarını söyledi, “Bu ve Watergate arasında ne fark var? Bu kez Demokratlar ABD’nin 45. Başkanı’nın evine giriyor” açıklamasını yaptı.

 

GİZLİ BELGELERİN GÖTÜRÜLMESİ YASAK


ABD’de federal yasa çerçevesinde gizli belgelerin yetkisiz veya izinsiz yerlere götürülmesi yasak. Fakat Trump’ın belgelerin gizliliğinin kaldırılması hususunda kendisinin nihai otorite olduğunu iddia edebileceği kaydediliyor.

Gizli bilgilerin yönetimi hususunda farkllı kanunlar ve kurallar var. Bunlar arasında bu tür kayıtların alınıp yetkisi olmayan bir yere taşınmasını suç kabul eden ve beş seneye dek hapis cezası teklif eden bir kanun da var.

Bir başka tüzüğe göre de gizli kayıtları kasıtlı olarak usulüne göre korumamak veya ihmalkar biçimde muhafaza etmek suç sayılıyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.