Et yemekleri ve seks yapmaları yasak olan tarikat çöküyor!

Et yemekleri ve seks yapmaları yasak olan tarikat çöküyor!

Et yemeleri, ve seks yapmaları da kati surette yasak olan Skoptsi tarikatı her geçen gün kendi yasaklarından dolayı bitmek noktasına geldi.

Dünyanın en çok kullanılan sosyal mecralarından Reddit’te yer alan topluluğu şu anda 460 bin kişi tarafından takip edilen Childfree akımı, aynı zamanda Time dergisine kapak oldu.

“Skoptsi” tesmiye olunan ve Ortodoks Kilisesi’nce “heretik”, kafir addedilen bir tarikat.

Skoptsi kelimesi, Rusçada “self-castrator”, yani “kendi kendini iğdiş eden” manasına geliyormuş.

Bu sektin 1772 yılında Orel eyaletinde, yöre köylüleri arasında taraftar kazanmaya başladığı söyleniyor. İnanışlarına göre genital organların, kadın ya da erkek fark etmeksizin, tümünün veya bir bölümünün, cerrahi müdahaleye tabi tutularak işlevsizleştirilmesi gerekmekte.

TANRININ ANASI OLARAK İLAN EDİLDİ

Yazar Baran Can Sayın’ın araştırmasına göre, Mesihçi bir grup olan Skoptsi müritleri, Mesih’in çeşitli formlar ve çeşitli bireylerde tekrar tekrar dünyaya geldiğini savunurlarmış. Küçük gruplar halinde örgütlenen Skoptsilerin her bir grubunu Mesih olduğu iddia edilen bir erkek ve “theotokos”, yani “Tanrı’nın anası” ilan edilen bir kadın idare edermiş.

ALKOL ET YEMEKLERİ VE SEKS YASAK

Skoptsi üyelerinin alkol tüketmeleri, et yemeleri, ve seks yapmaları da kati surette yasak.

Seks yasağına yönelik sundukları gerekçelerden biri “saflık” kaygısı olsa da diğer gerekçe ise Kitab-ı Mukaddes’in Rusça versiyonunda “iskupitel”, yani kurtarıcı olarak anılan İsa’nın bu unvanının bir yazım yanlışı sonucu kitaba girdiğine, ve bu kelimenin aslında“ oskopitel”, yani iğdiş edici olduğuna inanıyorlarmış.

HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

20. yüzyılın başında, bütün baskı ve kovuşturmalara rağmen mensuplarının sayısı 100 bine çıkan tarikat, Sovyetler Birliği döneminde iyiden iyiye şiddeti artan denetim ve yargılamalar sonrası çözülüverip dağılmış. Günümüzde birkaç yüz kişiden ibaret oldukları düşünülüyor.

Günümüzde Batı dünyasında, Avrupa ve Amerika’da yeni bir akım yayılıyor... “Childfree”... “Çocuksuzluk” değil, daha ziyade “çocuk sahipliğinden azade olmak”...

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEMEYENLERİ BULUŞTURUYOR

Dünyanın en çok kullanılan sosyal mecralarından Reddit’te yer alan topluluğu şu anda 460 bin kişi tarafından takip edilen Childfree akımı, aynı zamanda Time dergisine dahi kapak oldu. Childfree akımı, gönüllü olarak çocuk sahibi olmamayı kendine has söylemleriyle insanlara açıklamaya ve empoze etmeye çalışıyor. Bu söylemlerden bazıları ekolojik, bazıları felsefi kaygılar taşısa da hepsi ortak paydada, çocuk sahibi olmama konusunda birleşiyor.

DÜNYADA ÇOCUK OLMA YAŞI

Güncel araştırmalara göre Avrupa’da ortalama çocuk sahibi olma yaşı artık 32. Almanya’da 40’lı yaşlardaki kadınların yüzde 22’si çocuk sahibi değil. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre ise 1953’te doğan kadınların yalnızca yüzde 11’i çocuk sahibi değilken 1970 doğumlu kadınlarda bu oranın iki katına, yüzde 22’ye yükseldiği gözlendi.

TÜRKİYE’DE ÇOCUKSUZLUK ORANI GERİLEDİ

OECD’nin 2018 yılında 41 ülkenin çocuksuzluk oranlarını paylaştığı rapora bakıldığında, gelişmiş ülkelerde 90’lı yıllardan günümüze bu oranın istisnalar haricinde yüzde 5 ve fazlası derecesinde bir artış gösterdiği görülüyor. Türkiye ise bu rapordaki istisnai ülkelerden biri. Ülkemizde 1990 yılında yüzde 5,40 olan çocuksuzluk oranı, 2008’de yüzde 4,50’ye gerilemiş.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.