Finlandiya, NATO ittifakının 31. üyesi oldu

Finlandiya, NATO ittifakının 31. üyesi oldu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra İsveç ile birlikte NATO üyeliği sürecini başlatan Finlandiya, bugün resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu.

24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra İsveç ile NATO üyeliği için başvuruda bulunan Finlandiya, bugün Brüksel’de düzenlenen tören ile NATO’nun 31’inci üyesi oldu.

Rusya’nın bölgedeki hamleleri ve açıklamaları sonrasında tarafsızlığını bozan ve NATO’ya dahil olan Finlandiya’nın üyeliği böylelikle NATO’nun Rusya ile paylaştığı sınırın da yaklaşık 2 kat artması anlamına geldi. Bugün Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen etkinlikte Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, gerekli belgeleri ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a teslim ederek süreci tamamladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Finlandiya’nın bloğa katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Stoltenberg, “Bugün Finlandiya ve yakında da İsveç, ittifakın tam üyesi olacaktır” dedi.

Önceki gün Kremlin, Finlandiya’nın NATO üyesi olması durumunda bazı önlemlerin uygulanacağını duyurmuş ve Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu da, bu üyeliğin Ukrayna ile olan gerilimi artıracağını dile getirmişti.

Ukrayna lideri Zelenskiy’nin özel kalem müdürü Andriy Yermak da Telegram üzerinden, “Finlandiya doğru kararı aldı. NATO, Ukrayna için de kritik bir hedef” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

İsveç ve Finlandiya geçen yıl NATO üyelik sürecini birlikte başlatmış fakat İsveç’in üyeliği NATO üyeleri Türkiye ve Macaristan’dan olumlu tepki almamıştı. Türkiye, İsveç’in terörle mücadelede yeterli işbirliği yapmadığını açıklayarak süreci bekletirken Macaristan da onay sürecini yavaşlatmıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstroem, İsveç hükümetinin amacının Temmuz  ayında Vilnius’ta gerçekleşecek NATO Zirvesi’nde bir NATO üyesi olmak olduğunu dile getirdi. Billstroem, “Türkiye ve Macaristan meclislerinin üyelik sürecini daha fazla ertelemeleri için bir gerekçe yok” dedi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.