Formula 1 ile Türkiye’ye 50 milyon dolar döviz girişi bekleniyor

Formula 1 ile Türkiye’ye 50 milyon dolar döviz girişi bekleniyor

Kasım ayında İstanbul'da seyircili olarak düzenlenecek 2020 Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini izlemek için 20 bin yabancı turist gelmesi ve en az 50 milyon dolar döviz girişi bekleniyor.

Formula 1 yarışları dokuz yıl aradan sonra Türkiye'ye döndüğü haberi Türk yarış severler arasında büyük heyecan yaratmıştı.

13-14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Park pistinde seyircili olarak gerçekleşecek Formula 1 Grand Prix İstanbul etabında 90 TL'den başlayan en ucuz üç günlük biletler Eylül ortası itibariyle satışa çıkarılacak.

2012 yılından bu yana İstanbul Park'ın yönetimini devralan Intercity şirketi 2020 Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin finansal ve operasyonel yükümlülüklerin tamamının Intercity tarafından karşılanacağı açıklandı.

Kasım ayında İstanbul'da seyircili olarak düzenlenecek 2020 Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini izlemek için 20 bin yabancı turist gelmesi ve en az 50 milyon dolar döviz girişi bekleniyor.

Yabancı turistler ve yerli seyircilerle birlikte toplamda 100 bin kişinin F1 yarışlarını İstanbul Park'ta izleyeceği ve bunun 100 milyon dolara yakın bir harcama oluşturacağı hedefleniyor.

Bu hedef, Türkiye'de ilk F1 yarışının düzenlendiği 2005 yılı hedefleriyle örtüşüyor.

Öte yandan bu yıl birçok ülkedeki Formula 1 yarışları, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sebebiyle iptal edilmişti.

Amerika, Meksika, Brezilya, Çin, Japonya ve Avustralya bu yıl F1 yarışlarının iptal edildiği ülkelerden bazıları. Avrupa'da son birkaç haftadır süren yarışlar ise seyircisiz yapılıyor.

Türkiye'den önceki Portekiz ve Rusya yarışlarının da Türkiye gibi seyircili olacağı planlanıyor.

Türkiye'de neden son 9 yıldır F1 yarışları düzenlenmedi

Ülkelerin F1'in yarış takvimine girmesi için her yıl belli miktar bedel ödemesi gerekiyor.

F1 yönetimi ve Türkiye arasında 2005-2011 yıllarını kapsayan yedi yıllık bir sözleşme yapılmış, bu tarihlerde Türkiye'de düzenlenen yarışların yıllık 13,5 milyon dolarlık finansal yükü Başbakanlık Turizm ve Tanıtma Fonu tarafından karşılanmıştı.

Türkiye 2012 yılında F1'in geçici takvimine eklendi ancak gerekli bedeller ödenmediği için Türkiye'nin F1 kontratı sona erdi.

Formula 1’in yeniden Türkiye’ye dönmesindeki etkenler

FIA Dünya Rally Cross RX Şampiyonası ve Dünya Superbike Şampiyonası gibi yarışlara da ev sahipliği yaptı. Dolayısı ile pistler Formula 1’e son derece hazır bir halde.

Bu sene Türkiye'yi avantajlı kılan bir başka etken ise Türkiye'nin yarış düzenlenen diğer Avrupa ülkeleriyle olan coğrafi yakınlığı.

Tüm dünyada etkisini gösteren pandemi nedeniyle F1 yönetiminin bu yıl yarış yapılacak ülkeleri birbirine yakın olanlardan belirlediği, bu sebeple Amerika ve Asya kıtalarındaki yarışları iptal ettiği biliniyor.

Formula 1 Türkiye Grand Prix'nin izleyici sayısı ise her zaman tartışma konusu oldu.

Yıllar içerisinde birçok kez F1'in seyirci azlığı nedeniyle Türkiye'den çekildiği iddiaları dile getirildi, ancak İstanbul Park yöneticileri, F1 takımlarının Türkiye'deki seyirci ilgisinden memnun olduğunu ve böyle bir sorunun yaşanmadığını savundu.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.