Fransa'da Danıştay futbolda kadınlara başörtüsü yasağını onayladı

Fransa'da Danıştay futbolda kadınlara başörtüsü yasağını onayladı

Danıştay, kadın futbolunda başörtüsü takmanın yasak olmaya devam edeceğine hükmetti.

Fransa'da Danıştay, futbol müsabakalarında başörtüsü yasağını değiştirmeye gerek olmadığına hükmetti. 

Danıştay, salı günü kamu raportörünün yasağın kaldırılması yönündeki tavsiyesini takip etmeyerek kadın futbolunda başörtüsü takmanın yasak olmaya devam etmesine hükmetti.

Siyasetçilerin tepkisini çeken kararda yüksek mahkeme, oyuncuların aslında bir kamu hizmetinin kullanıcıları olduğunu ve bu nedenle "tarafsızlık" yükümlülüğüne tabi olmadıklarını, ancak Fransa Futbol Federasyonu'nun (FFF) maçların "sorunsuz geçmesi" için gerekli gördüğü kuralları koyabileceğine karar verdi.

Salı günü Danıştay'ın Kamu Raportörü, başörtüsünün amatör kadın futbolcular tarafından karşılaşmalarda takılabileceği yönünde teklifte bulunmuş, FFF'nin yönetmeliğinde değişikliğe gitmesi gerektiğini beyan etmişti. Raportör milli takımda ise kadınların başörtü takarak sahaya çıkamayacağı görüşünü Danıştay'a sunmuştu.   

Başörtülü genç kadınların müsabakalara katılımını sağlamak amacıyla 2020'de kurulan "Türbanlılar Kolektifi" FFF'nin başörtüsü yasağına itirazda bulunmuş, yönetmeliğinin 1. maddesinde değişiklik talep edilmişti.

Kolektif, 2016'dan beri yürürlükte olan 1. Madde "siyasi, felsefi, dini veya sendikal bir aidiyeti ifade eden herhangi bir işaret veya giysinin" karşılaşmalarda taşınmasını yasaklıyor. 

FIFA, 2014'ten bu yana kadın oyuncuların uluslararası müsabakalarda başörtüleriyle oynamalarına izin veriyor.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.