Fransa'da ürkütücü gelişme! Katil polise bağış yağıyor

Fransa'da ürkütücü gelişme! Katil polise bağış yağıyor

Fransa’da 17 yaşındaki Nahel’i vurarak ülkeyi kasıp kavuran protestoları tetikleyen polis memuru Florian için bağış kampanyası düzenlenmesi tepki çekti. 1 milyon Euro’dan fazla para toplanırken kampanyaya izin veren site hedefte.

Fransa’da bir hafta önce Nahel M. isimli 17 yaşındaki genci Trafik kontrolü sırasında öldürerek şiddetli protestoları tetikleyen polis memuru Florian M. için destek kampanyası başlatıldı.

Aşırı sağcıların destek verdiği kampanyaya şu ana kadar 43 binden fazla kişi katıldı ve sadece 4 günde 1 milyon 250 bin Euro’dan fazla (yaklaşık 35 milyon TL) toplandı. Gofundme.com adlı bağış sitesi üzerinden yapılan yardımların, “kasten adam öldürmekle” suçlanarak hapse atılan polisin ailesine ulaştırılacağı belirtiliyor.

 

MISIR ASILLI YORUMCU

 

Bağış kampanyası, Mısır asıllı aşırı sağcı siyasi analist Jean Messiha tarafından başlatıldı. Messiha, daha önce cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan İslam karşıtı siyasetçi Eric Zemmour’a yakınlığıyla biliniyor. Nahel’in ailesi, polis memuruna bu şekilde destek verilmesinin “kalp kırıcı” olduğunu belirtti. Cezayir ve Fas asıllı Nahel’in büyükannesi Nadia, “Torunumun canını aldı. O da herkes gibi bedelini ödemeli” diyerek adalete güvendiğini de belirtti.

 

CİNAYET PARA KAZANDIRDI

 

Kampanyaya iktidar partisi ile sol siyasetçilerden de tepki geldi. İktidar partisi milletvekili Eric Bothorel, bağışı “ahlaksızca” diye nitelerken, “Jean Messiha ateşle oynuyor” dedi. Sosyalist Parti Genel Başkanı Olivier Faure, buna izin verdiği için “Gofundme” sitesinin yöneticilerini eleştirdi. Aşırı sol milletvekili Mathilde Panot da 2019’da polise yumruk atan eski bir boksör için başlatılan kampanyanın hızla kapatıldığını hatırlattı. Panot, “2023 Fransa’sında genç bir Kuzey Afrikalıyı öldürmek size çok para kazandırabilir” diyerek Nahel’in Cezayir kökenine atıfla sert bir eleştiride bulundu. Nahel’in ailesi için de 200 bin Euro toplandığı öğrenildi.

 

BELEDİYELERDEN GÖSTERİ

 

Öte yandan geçen salı Nahel’in vurulmasıyla başlayan protestoların şiddeti azalmaya başladı. Cezayir asıllı Nahel’in büyükannesi Nadia, isyancıların torununu bir “bahane” olarak kullandığını söyleyerek sükûnet çağrısında bulunmuştu. Dahası, hafta başında belediyelerin girişimiyle karşı protestolar düzenlendi. “Cumhuriyet düzenine dönüş seferberliği” adı verilen eylemler, önceki gün Paris banliyölerinin birinde belediye başkanına yönelik saldırı üzerine yapıldı.

 

‘CUMHURİYET HEDEF ALINIYOR’

 

Bir grup saldırgan, başkentin güneyindeki L’Hay-lesRoses’un Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’un evine önce arabayla çarpmış, ardından binayı kısmen ateşe vermişti. Jeanbrun olayda eşinin bacağının kırıldığını, iki küçük çocuğundan birinin de yaralandığını açıklarken, savcılık cinayete teşebbüsten soruşturma açtı. Belediye başkanlarını, eylemcilerin “cumhuriyet sembollerini” hedef aldığını savundu.

 

12 YAŞINDA GÖZALTI

 

2017’de göreve geldiğinden beri karşılaştığı en büyük zorluklardan birini yaşayan Emmanuel Macron’un hükümeti, son üç gecedir ülke çapında 45 bin Polis görevlendirdi. İçişleri Bakanlığı yoğun polis varlığının “huzursuzluğu bastırmaya yardımcı olduğunu” söylerken önceki akşam gözaltına alınanların sayısı 157 ile yaklaşık bir haftanın en düşüğüne indi. Geçen salıdan beri 3200 kişinin tutuklandığı ve çoğunun 17 yaşında olduğu bilgisini veren İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “Bazıları sadece 12-13 yaşında çocuklar” dedi. Bu arada Darmanin, yanan bir araca müdahale eden itfaiyecinin de öldüğünü söyledi. Fakat Haber ajansı AFP’ye konuşan bir polis kaynağı, bir kapalı otoparkta alevlere müdahale eden 24 yaşındaki itfaiyecinin ölümüyle protestoların bağlantısız olduğunu söyledi.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.