FT “Zeyin Dalı”nı yorumladı

FT “Zeyin Dalı”nı yorumladı

Zeytin Dalı Harekatı yabancı medyada haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor. Harekatı başyazısına taşıyan Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının inkar edilemeyeceğini" vurguladı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, başyazısında son gelişmelerin bölgede ABD'nin etkisi azalırken Rusya'nın belirleyici aktör haline geldiğini gösterdiğini vurguluyor. FT, BBC Türkçe'nin yansıttığı başyazısında, "Suriye krizinin zaten karmaşık olan yapısı bu harekâtla daha da karıştı. Operasyon ayrıca ABD ve Türkiye arasındaki uçurumun ne kadar büyüdüğünü de gösterdi" değerlendirmesini de yaptı.

"Türkiye'nin son derece samimi güvenlik kaygıları var. Bu inkâr edilemez. Ankara, Kürtlerin IŞİD'e karşı en etkin silahlı güç olarak sivrilmesini ümitsizlik içinde izlemek durumunda kalmıştı" ifadelerini de kullanan gazete, "PKK ile bağlantılı Kürt güçler tarafından domine edilmiş olan Suriye Demokratik Güçleri'nin ABD'nin desteği almasını engelleyemediler" açıklamasında bulundu.

-ABD, SDG'YE DESTEĞİNİ GERİ ÇEKMEYEREK TÜRKİYE'Yİ "ÖFKELENDİRDİ"-

Başyazıda, "IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra ABD'nin bu desteği geri çekeceği yönünde bir anlayış" olduğu için ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un ABD askerlerinin öngörülebilir gelecekte Suriye'de kalmaya devam edeceğini söylediğinde Ankara'nın "ihanete uğramışlık hissi içerisinde derin bir öfkeyle karşılık verdiği" yorumunu yapılıyor. Başyazıda, şu değerlendirmeye de yer verildi:

"Türkiye'nin başlattığı harekatın kısa süreli ve sınırlı kalması olası bir senaryo. Afrin'in dağlık bölgelerinin kontrolünü iyi silahlanmış deneyimli Kürt savaşçılara karşı korumak kolay değil. Ayrıca bir güç gösterisinin ardından geri çekilmek mantıklı bir seçenek olabilir."

-HAREKÂT "RUSYA'NIN ONAYI OLMADAN YAPILAMAZDI"-

İngiliz gazetesine göre, harekat Suriye'nin kuzeybatısındaki en önemli aktör olmaya devam eden Rusya'nın onayı olmadan yapılamazdı. Ancak Rusya'nın stratejik düşüncesini tam olarak kestirmek kolay olmadığını düşünen FT, şöyle dedi.

"Kremlin, Esad karşıtı Türklerin operasyonuna izin vererek, Suriye'nin liderine arkasındaki desteğin şartsız olmadığını göstermek istemiş olabilir. Ama bir yandan da Afrin'in yanı başındaki İdlib'de İran ve Rusya'nın desteklediği güçler, Türkiye'nin desteklediği muhalifleri bölgeden çıkarmak için ilerliyor. Rusya'nın aklında ne olursa olsun, Moskova son gelişmelerin iki NATO müttefiki ABD ve Türkiye'nin arasını daha da açmasıyla duyduğu memnuniyeti gizlemekte zorlanıyor."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.