Gauck'u  Almanya imamı' ilan ettiler

Gauck'u Almanya imamı' ilan ettiler

Alexander Graf Lambsdorff, havuz medyasının Gauck'u, 'Cemaat'in Almanya imamı' ilan etmesini 'tamamen aptalca' diye nitelendirdi.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük üçüncü grubu Liberallerin başkan yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff,  havuz medyasının, Türkiye’deki hukuk dışı uygulamaları eleştiren Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’u, ‘Cemaat’in Almanya imamı’ ilan etmesini ‘tamamen aptalca’ diye nitelendirdi.


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye’deki eleştirileri ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tepkisi tartışılmaya devam ediyor. Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, Erdoğan’ın Gauck’a gösterdiği tepkiye şaşırdıklarını belirtirken, iktidar yanlısı medyanın Gauck’a ‘Almanya imamı’ yakıştırması için ‘tamamen aptalca ve yorumlamaya değmez’ değerlendirmesinde bulundu.


Takvim, Alman Cumhurbaşkanını PARALEL İlan Etti


Erdoğan’ın mayıs ayı sonunda Almanya’yı ziyaret edeceğine işaret eden Lambsdorff, “Böylece dostların başka bir ülkeyi ziyaret ettiğinde nasıl muamele göreceğini gösterme fırsatımız olacak.” dedi. Erdoğan’ın Almanya’nın yakın ilişkileri olan bir ülkenin başbakanı olarak ülkesinde saygıyla karşılanacağını ifade eden Alman siyasetçi, ziyareti memnuniyetle beklediklerini vurguladı.


Zaman’a konuşan Lambsdorff, Erdoğan’ın Alman Cumhurbaşkanı’na gösterdiği tepkinin tersine Almanya’da neredeyse bütün siyasi partilerin Gauck’u desteklediğine dikkat çekti. “Bu, Alman Cumhurbaşkanı’nın yüzlerce yıldır yakın ilişkileri olan bir ülkeye ziyaretiydi. Bazı endişelerini son derece diplomatik ve tevazu içerisinde ifade etmesi haddi aşmak değildir.” diyen Lambsdorff, Erdoğan’ın eleştirilerinin Alman siyaseti tarafından pek hoş karşılanmadığını ifade etti. Erdoğan, Türkiye ziyareti sırasında hükümetin yargı ve medyaya müdahalesini eleştiren Alman Cumhurbaşkanı için, “Herhalde hâlâ kendisini rahip sanıyor; açıklamaları çirkin; sen o aklı kendine sakla.” ifadelerini kullanmıştı.


Erdoğan’ın Gauck’un mesajlarından ziyade şahsını hedef alarak eleştirileri kişiselleştirdiğini ifade eden Alman siyasetçi, “Bu uluslararası ilişkilerde kabul gören bir yaklaşım değil. Şahıslar değil, fikirler eleştirilmeli.” dedi. ‘Rahip’ ifadesinin kullanılmasının da bütün Almanlara hakaret teşkil ettiğini savundu. Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedon House’un Türk basınını ‘hür değil’ kategorisine indirmesine de değinen Lambsdorff, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri ve Avrupa değerlerinden uzaklaştığının Amerikan kamuoyu tarafından da tescil edilmiş olduğunu kaydetti.


Almanya, A Haber’i yalanladı


İktidara yakın A Haber kanalı, hükümete eleştirileri nedeniyle daha önce ‘Almanya imamı’ ilan ettiği Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile ilgili bir skandala daha imza attı. Gauck’un kendisiyle yapılan röportajda kullandığı ifadeleri çarpıtan kanala Almanya Cumhurbaşkanlığı’ndan yalanlama geldi. Kanal, Gauck’un, “Türkiye’deki siyasi gelişmelerle ilgili beni bazı sivil toplum kuruluşları yönlendirdi.” cümlesini sarf ettiğini iddia etmişti. Zaman’a açıklama yapan Alman Cumhurbaşkanlığı ise Gauck’un söz konusu mülakatta hükümete yönelik eleştiriler soruları için “Bu soruları ben icat etmedim, bilakis Türk STK’ları yanımdaydı.” ifadelerini kullandığını vurguladı.


Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.