Google'in Yapay Zeka Devrimi

Google'in Yapay Zeka Devrimi

Geçtiğimiz mayıs ayında Google, yapay zeka ve makine öğrenimi programı AutoML’ açıklanmıştı.

Bu program yapay zeka yazılımları kendi yapay zeka yazılımlarını üretmeleri için tasarlanmış, şimdi ise insandan daha çok başarılı bir yazılım üretebiliyor.

Teknoloji ve insanlık tarihin en büyük hayallerinden biri gerçekleşmesine çok az kaldı.

Google bugün tarihi bir başarıya imza attı demeyi çok isterdik, fakat diyemiyoruz. 

Çünkü bu başarı, Google’ın ürettiği bir yapay zeka yazılımından geldi. Yapay zekaların kendi replikalarını üretebildikleri dünyaya hoş geldiniz.

Google’ın yakın zamanda dünya kamuoyuna sunduğu AutoML projesi, ileri düzeyde yapay zeka mühendisliği insan eliyle üretilen yazılımlarından daha verimli ve daha güçlü bir yapay zeka yazılımı üretmeyi başardı. 

Sistem, görüntüleri kategorize etme mantığına dayanan bir nevi görsel hafıza testi %82 bir başarıyla tamamladı. Üstelik hiç bir aşamada insan müdahalesi olmadan.

Bu hayalimizdeki yapay zeka geleceğine nazaran basit bir görev olsa da AutoML, insan yapımı sistemleri karmaşık bir görevde alt etmeyi başardı.

Bir mimariye sahip olan yazılım görüntülerdeki birden çok nesnenin konumunu işaretlemeyi ve kategorize etmeyi başardı.

Normal şartlarda makine öğrenimine dayalı yazılımların, görsel hafızaya sahip olmaları için en az bir insanın desteğine ihtiyaç duyulur. 

Bu kişi yazılıma farklı görüntüler ve içindeki nesneleri el yardımıyla tek tek tanıtır.

Bir zaman sonra görsel kütüphanesi zenginleşen yazılım, kendi kendine görselleri taramaya ve tanımlamaya başlar. 

AutoML’nin farkı da bu noktada çıkıyor. Çünkü kimse oturup kendisine görüntülerdeki nesneleri bir bir tanıtmadı. Bunu yapan bir başka yapay zeka yazılımıydı.

Testlerin ikinci aşamasında insan yapımı bir yapay zeka ile karşı karşıya gelen AutoML %43’lük başarıyla, geleneksel yazılımın elde etmiş olduğu %39’luk oran geride kaldı.

Bu neticeler, teknoloji tarihinin geleceği açısından çok önemlidir. Çünkü Google, olabildiğince az insanın üretime dahil olacağı sanayi sistemleri, tıp teknolojileri ve yüzlerce farklı yerde yazılımlara görev verebilmek adına yetkinliğe sahiptir. 

Bu alanları yazılımlara emanet etmeyi başardığımızda endüstriyel bir devrimden sonra çağ açıp kapatabilen olaylarla karşı karşıya kalabiliriz.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai'ye göre, bu sistemleri artık dünyanın her köşesinde uzmanlar ve bilim insanları yapabilir. 

Kendisinin bu gelişme hakkındaki son sözü ise insanı düşündürüyor açıkçası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.