Gözler Trump'a Çevrildi İran Hakkında ne Karar Verecek

Gözler Trump'a Çevrildi İran Hakkında ne Karar Verecek

ABD Başkanı Donald Trump' İran'la yapılan nükleer anlaşmayı desteğini geri çekmesi ve bu konuda daha çatışmacı bir strateji ortaya çıkması bekleniyor.

Trump'ın desteğini geri çekmesi, ABD'nin anlaşmadan hemen çekilmesi anlamına gelmiyor.

Bundan sonra Kongre'nin İran'a yönelik ambargoları tekrardan uygulamaya koyup koymamaya karar vermek için 60 gün zamanı olacak. 

Yetkililer, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, Avrupalı ve Çinli mevkidaşlarıyla konu ele alındı.

Trump, anlaşmadan çekilmemesi için ülke içinde ve dışında baskı altındaydı.

2015'senesinde varılan anlaşma uyarınca, İran'ın nükleer programını dondurması karşılığında, ambargoların kısmen kaldırılması öngörülüyordu. 

Trump, başkanlık seçimi kampanyası boyunca anlaşmayı sert bir şekilde eleştiride bulunmuştu.

Uzlaşmaya göre ABD Başkanı'nın İran'ın anlaşmanın hükümlerine uyup uymadığını her 90 günde bir teyit yapması gerekiyor ve Trump daha evvel iki defa bunu yaptı.

Trump'ın bu defa anlaşmayı teyidi reddedeceği spekülasyonları hem ABD'nin müttefiklerinde hem de kendi yönetimi içinde kaygı yaratmıştı.

Savunma Bakanı David Mattis bu ay başında bir Senato oturumunda, anlaşmayı terk etmenin ülkenin çıkarına olmadığını açıkladı. 

Temsilciler Meclisi'ndeki Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Ed Royce, anlaşmanın "kusurlu olmasına kesinlikle uygulanmaya zorlanması gerektiğini söylemişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Trump'a anlaşmayı terk etmeme çağrısında bulunmuştu.

Trump'ın İran'ın anlaşmanın "ruhuna" uygun davranmadığını savunmasına karşın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Tahran'ın anlaşmaya uyduğunu söyledi.

Uzlaşma, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeyi hedefliyor.

Karşılığında İran'ın uluslararası piyasalarda ticaret yapıp, petrol satmasını engelleyen bazı ambargoların kaldırılması öngörülüyor. 

Uzlaşmaya göre, İran uranyum stoklarını azaltması, 15 sene boyunca yeni ağır su reaktörü inşa yapmaması ve denetçilerin ülkeye giriş izni verilmemesi şart olarak koşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.