Hangi ülkelerde kaç tane nükleer silah bulunuyor?

Hangi ülkelerde kaç tane nükleer silah bulunuyor?

Rakamlarla ve istatistiklerle dünyadaki nükleer silaha sahip olan ülkeler

Atom bombasının icadından beri tüm dünyada tartışılan en önemli konu kuşkusuz ki nükleer silahlar. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum." Sözleri ile bir kez daha gündeme oturdu.

Nükleer silahlar kullanılmasa da caydırıcılığının oldukça güçlü olduğu herkesçe kabul görüyor. Elinde nükleer silahları bulunduran ülkeler askeri güç olarak diğer ülkeler üzerine ciddi baskı ve hakimiyet kuruyor.

Uzun yıllardır birbirine diş gösteren ABD-Rusya birbirini hep nükleer silah tehdidi ile korkutmakta. En son ABD-Kuzey Kore gerilimi de hep nükleer silah kullanma tehdidi yarışından ibaret.

Peki, yeryüzünde kaç ülke nükleer silah sahibi? Hani ülkede ne kadar nükleer silah var?

 

istatistik.jpg

Dünya ülkelerinde ne kadar nükleer silah olduğu tam bilinmiyor. Farklı araştırma kurumları birbirine yakın farklı sayılar sunmakta. Bunlar derlendiğinde nükleer silah sayısı tahmini olarak 4 bin 995 adet.

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI) ve Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nun (FAS) verilerine göre 9 ülkede nükleer silah bulunmakta.

İşte ülke ülke rakam rakam o nükleer silahlar;

Rusya:

Listenin başında 6850 nükleer başlığa sahip Rusya bulunmakta. Nükleer silahları kullanma yetkisi ise tek başına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de.

Ülkenin nükleer silah programının ayrıntılarıyla ilgili çok az bilgi bulunsa da bazı kaynakların verdiği bilgilere göre, Putin, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte yaklaşık 11 kg ağırlığında bir "Cheget" (nükleer çanta) taşıyor.

Putin’in hiç ayırmadığı ve nereye giderse beraberinde götürdüğü ‘nükleer çantası’ (nuclear briefcase) adı verilen çantada nükleer saldırılara karşı erken uyarı sistemi ve nükleer saldırı emrinin verileceği şifreler yer alıyor. Olası bir nükleer saldırısına karşı çabuk ve etkili bir şekilde cevap verebilmek için geliştirildi.

ABD:

Listenin ikinci sırasında 6450 nükleer silah ile ABD bulunmakta. Kullanma yetkisi ise ABD Başkanı Donald Trump’ta. Trump eğer isterse Kongre'ye danışmadan nükleer füze fırlatabilir. Bu durum ise ABD’de sürekli tartışmalara yol açmakta. En son yaşanılan Kuzey Kore gerilimi ile bu tartışmalar daha da artmış durumda. Bazı senatörler, askeri yetkililerin 'körü körüne her emri yerine getiremeyeceğini' belirtirken bir başka senatör şöyle konuşuyor: "Hiç kimse, insanlığın yarattığı en tehlikeli silahı tek başına kullanma gücüne sahip olmamalı."

Fransa:

Yaklaşık olarak 300 adet nükleer başlığa sahip olan Fransa ilk nükleer denemesini 13 Şubat 1960 tarihinde yapmıştı. 24 Ağustos 1968’de ise 1968’de ise Amerika’nın yardımı olmadan ilk hidrojen bombasını üretmişti. Nükleer başlık kullanma yetkisi Fransız Cumhurbaşkanı’nın elinde.

Cumhurbaşkanı aynı Rusya’da ve ABD'de olduğu gibi nükleer kodları yanında bir çanta ile olası bir nükleer saldırıya önlem olarak yanında taşıyor.

İngiltere:

Yaklaşık olarak 225 adet nükleer başlığa sahip olan İngiltere ilk nükleer denemesini 3 Ekim 1952'de gerçekleştirdi ve 8 Kasım 1957’de de hidrojen bombası elde etti.

Son verilere göre İngiltere’de yaklaşık 225 adet nükleer başlık bulunuyor.

İngiltere'nin nükleer cephanesine 'Trident' denilmekte, nükleer füzelerin atılmasına ilişkin karar verme yetkisi ülkenin başbakanına veya onun belirlediği milletvekiline ait.

Yeni bir başbakan göreve başladığında dört tane "son çare mektubu" yazıyor ve Birleşik Krallık'ın nükleer cephaneliğinin bir bölümünü oluşturan Vanguard denizaltılarına veriliyor.

Sözkonusu denizaltılarının ülke ile irtibatları kesilmesi ve ülkenin saldırıya uğraması halinde, o mektupta verilen talimatlar takip ediliyor. Mektupların içeriği çok gizli ve her seçimde yok ediliyor.

Çin:

Yaklaşık olarak 280 adet nükleer başlığa sahip olan Çin, 16 Ekim 1964’te ilk füzyon, 17 Haziran 1967’de ise ikinci füzyon denemesini başarıyla gerçekleştirdi. 1964 ile 1996 yılları arasında 45 nükleer test yaptı.

Pakistan:

Yaklaşık olarak 140-150 tane nükleer başlığa sahip olan Pakistan ilk nükleer testini 1998'de gerçekleştirdi. Nükleer silah kullanma yetkisi aynı zamanda Nükleer Komuta Makamı’na başkanlık da yapan başbakana ait.

Hindistan:

Yaklaşık olarak 130-140 tane nükleer silah başlığına sahip Hindistan ilk nükleer testini 1974'te gerçekleştirildi. Nükleer silahların kullanma yetkisi aynı zamanda Nükleer Komuta Makamı’na başkanlık eden başbakana ait.

İsrail:

Ortalama 80 tane nükleer başlığa sahip olan İsrail bu konuda çok ketum davranıyor. İsrail'in nükleer politikaları hakkında çok az bilgi var. Ancak çok sayıda uzman ülkenin nükleer cephaneliğinin tek bir kişi tarafından kontrol edilmediğini ve "sıkı bir sivil kontrol sistemine" tabi olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası toplum, bu ülkenin nükleer silahlara sahip olduğundan şüphe etmiyor. Ancak İsrail, nükleer silahlara sahip olup olmadığı hakkında hiçbir zaman resmi açıklama yapmış değil.

Kuzey Kore:

Ortalama olarak 10-20 nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor ve Kuzey Kore bunları test etme ve gösteriş yapma konusunda hiç de cimrilik yapmıyor.

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler

Kaynak:SPI & Euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.