Hayatı filmlere konu olan efsane pilot Niki Lauda öldü

Hayatı filmlere konu olan efsane pilot Niki Lauda öldü

Efsane Formula 1 Şampiyonu Niki Lauda hayata gözlerini yumdu

1975 ile 1977'de Ferrari ve 1984'te McLaren ile olmak üzere üç Formula 1 dünya şampiyonluğu bulunan adını Formula 1 yarışmalarına altın harflerle yazdıran Avusturyalı Formula 1 Pilotu Niki Lauda 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Niki Lauda ilk şampiyonluğunu 1975 yılında elde etmişti. 1976 yılındaki Grand Prix Nürnberg pistinde geçirdiği kazada yoldan çıkan Lauda önce toprak bariyerlere ardından Brett Lunger’in aracına çarptı. Laudo çarpışma sonrası alev alan aracının içinde mahsur kaldı. Aracından 55 saniye sonra çıkartılabilen pilotun baş kısmında ciddi yanıklar meydana gelmiş, akciğeri hasar görmüştü.Kaza sonrası yoğun tedavi altına alınan pilotun 1,5 ay sonra pistlere geri dönmesini ise kimse beklemiyordu.



lauda-manset.jpg

 

lauda2.jpg

 

Herkes yarış hayatının bittiğini düşünürken o şok edici bir kararla yarışlara geri dönmüştü. O yılki yarışmada Lauda yarışa geriden başlamasına rağmen o sene ezeli rakibi İngiliz James Hunt’ın ardından puan sıralamasında ikinci oldu.

niki-lauda4.jpg

Avusturyalı pilot 1979 yılında emekliye ayrılma kararı aldı. Ancak 1984 yılında kararından geri adım atarak McLaren’a katıldı. 1984 yılında “emekli olduktan sonra pistlere geri dönen ve şampiyonluk kazanan tek pilot” olarak tarihe geçti. Lauda 1985 yılında bir daha dönmemek üzere emekli oldu.


lauda3.jpg

Elde ettiği bütün başarılara rağmen Niki Lauda'nın sağlığı kaza sonrası bir daha eski haline dönmedi. 1997 ve 2005 yıllarında iki defa böbrek, 2018 yılında da akciğer nakli için ameliyat oldu.

 

Lauda’nın hayatı ve James Hunt’la olan rekabeti Rush  ” (Zafere Hücum) filmine konu oldu. film 1976 Formula 1 sezonu sürücüleri James Hunt ve Niki Lauda arasındaki rekabeti anlatıyor. Senaryosunu Peter Morgan'ın yazdığı film 2013 yılında vizyona girmişti. Efsanevi Niki Lauda’yı Chris Hemsworth canlandırmış ve film BAFTA En İyi Kurgu Ödülü’nü almıştı.



siyasetcafe.com
 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.