Hayvan barınağı değil 'ölüm' kampı!

Hayvan barınağı değil 'ölüm' kampı!

Mardin Hayvan Barınağı'nda yüzlerce hayvan bakımsızlıktan ve susuzluktan ölüme terk edilip yaşamını yitirirken, hayvan platformlarının ve hayvanseverlerin çağrılarına ise yetkililerin cevap vermediği iddia edildi.

Hayvan Hakları Kanunu gündemde iken Mardin'de yer alan sokak hayvanları barınağında, son bir buçuk yılda yüzlerce hayvan susuzluktan ve bakımsızlıktan hayatını kaybettiği bildirildi. Kayyum olarak atanan Vali Mahmut Demirtaş'a ulaşamadıklarını iddia eden hayvanseverler ve hayvan hakları platformları ise bu gidişata dur demek için seslerini duyurmak istiyor.

Veryansıntv'den Buse Erdem'in yaptığı habere göre, yaklaşık 5 senedir Mardin hayvan barınağından hayvanları çeşitli illere naklederek tedavisini yapmaya çalışan 'Sokaklar Bile Yasak Bize' platformunun yetkilileri  bu içler acısı durumu kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar.

Mardinli hayvanseverlerin anlattıkları içler acısı durum şöyle:

"Mardin Barınağından 2017'den beri dernek olarak tedaviye ihtiyacı olan hayvanları getiriyoruz. O zaman ki vali bu konuda duyarlıydı şu ankine göre. Orada tedavi edemediklerini ya bize ya da başka derneklere şehir dışına gönderiyordu belediye aracıyla ya da başka yollarla. Onun gitmesine yakın bir bozukluk olmaya başladı. Yemek vermeme, su vermeme, tedavi etmeme gibi. Sonra bu konuda düzeltme yapılacağı söylendi ama görevi değişti Ankara'ya gitti. Ondan sonra yerine şu an ki Vali Mahmut Bey geldi. Ve kayyum atandığı için belediye valiliğe bağlı oluyor fakat biz hiçbir şekilde ulaşamıyoruz Vali Bey'e...

barinak-min.jpg

‘SUSUZLUKTAN ÖLEN HAYVANLAR VAR’

"Şu an barınağın durumu çok kötü. Yemek yok, su yok, tedavi kesinlikle yok ki İstanbul'a göre Mardin çok sıcak. Susuzluktan ölen hayvanlar var. Kazalı, şikayetle gelen hayvanlar bir kafese kapatılıp ölümü bekliyor. Biz 16 tane hasta getirdik geçtiğimiz çarşambadan beri tedavi için ama inanın bir 30 tane daha hayvan getirebiliriz. Ve bunu bir şekilde Vali'ye duyurmak istedik. Çünkü en etkili çözümü o bulabilir. Biz burada ne kadar çırpınsak da oranın düzelmesi lazım. Kapasiteleri 300 köpek 200 kediye yakın. Ama kesinlikle iletişime geçmiyor, dinlemiyor. Hatta biz de dedik 'yardım edelim elimizden ne gelirse' diye. O yüzden dedik ki yetemiyorsanız yardım edelim dedik ama ulaşamıyoruz, ilgileniyoruz dediler. Ki biliyorsunuz bütçeleri var ama kullanmıyorlar."

hayvanbarinagi-min.jpg

 

‘BELEDİYELERE YAPTIRIM YOK, KÜPELİ HAYVANLAR ÖLÜME TERKEDİLİYOR’

"Yaptırımı ise maalesef şikayet etsek bile belediyeler hayvan hakları kapsamına alınmadı. Yeni kanunda da böyle bir yaptırım yok. Mardin Barınağında küpeli birçok hayvan var. Küpeli demek nedir? Kısırlaşmış, aşıları yapılmış hayvan demektir ve doğal ortamına bırakılması gerekmektedir hasta olmadıkça kanunlara göre. Fakat şikayet üzerine barınağa getirilen küpeli hayvanlar orada ölüme terkediliyor ve doğal yaşamlarına bırakılmıyorlar. Ama bunu denetleyen yok, belediyeler ceza da almıyor, normalde 100'ü geçmemesi gereken kapasite 400’e yaklaşmış durumda.

"Genelde belediyelere verilen bu verilen bütçe ne yazık ki çok verimli kullanılmıyor. Bizim siyasi bir bağımız, amacımız yok, tek amacımız o hasta, yardıma muhtaç hayvanların kurtulması..."

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.