Hollanda şirketlerinden İsrail'e boykot

Hollanda şirketlerinden İsrail'e boykot

Hollanda firmalarının, işgal altındaki topraklarda "yasadışı Yahudi yerleşim yeri inşaatlarını finanse ettikleri" gerekçesiyle İsrail'deki yatırımlardan çekilme kararı alması, iki ülke ilişkilerinde gerilime neden oldu.

Hollanda firmalarının, işgal altındaki topraklarda "yasadışı Yahudi yerleşim yeri inşaatlarını finanse ettikleri" gerekçesiyle İsrail'deki yatırımlardan çekilme kararı alması, iki ülke ilişkilerinde gerilime neden oldu.

 

İsrail, karara tepkili. Hollanda'dan "doyurucu açıklama" bekliyor. Kudüs yönetimi, gerilimin tırmanması durumunda İsrail şirketlerinin Hollanda'ya "misillemede" bulunacağı mesajını veriyor.

Başbakan Mark Rutte'nin Aralık ayı başında Kudüs'e yaptığı resmi ziyaretle en üst noktaya ulaşan Hollanda - İsrail ilişkilerinde, bu ziyaretten kısa süre sonra "soğuk rüzgarlar" esmeye başladı.

Vitens adlı Hollandalı şirket, Aralık ayı ortalarında İsrail ulusal su şirketi Mekorot ile ortaklığını sonlandırma kararı aldı. Vitens, Mekorot'un, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim alanına su dağıtımı yapması nedeniyle böyle bir karar aldığını duyurdu.

Hollandalı danışmanlık ve mühendislik bürosu Royal Haskoning DHV de İsrail'de yapılan bir su arıtma projesine verdiği desteği sonlandırdı.

Bu kararların yarattığı gerilim sona ermeden, bir açıklama da dünyanın en büyük emeklilik fonlarından birisi olan Hollanda merkezli PGGM'den geldi.

'İkiyüzlülük olimpiyatları'

 

 

PGMM, İsrailli 5 bankadaki hisselerini geri çekeceğini duyurdu. PGGM de, gerekçe olarak, İsrail bankalarının Filistin topraklarında "yasadışı Yahudi yerleşimi inşaatlarını finanse etmelerini" gösterdi.

Açıklamanın ardından, Hollanda'nın Kudüs Büyükelçisi Casper Veldkamp, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık yetkilisi Raphael Schultz, Hollanda şirketlerinin gerekçelerinin, "asılsız temellere dayandığını ve kabul edilemez olduğunu" iletti.

İsrailli yetkili, bu adımların, iki ülke arasındaki iyi ilişkileri "zedelediğini" bildirdi.

İsrail şimdi Hollanda'dan "doyurucu bir açıklama" bekliyor. Hollanda basınına konuşan İsrail'in Lahey Büyükelçisi Haim Divon, şirketlerin aldığı karara oldukça tepkili.

Divon, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans'ın, "hükümetin boykot ve yaptırımlara karşı olduğu" görüşüne işaret ediyor. "Ama biz hükumetten daha net ve güçlü açıklamalar bekliyoruz" diyor.

Haim Divon'a göre, işgal altındaki topraklarda yapımı süren yerleşim yerleri projelerinden çekilen Hollandalı şirketler, bu adımla "barış sürecini" zayıflatıyor.

Büyükelçi, "Umarım Hollanda hükumeti bunun bilincindedir ve proaktif davranır. Tabii ki bu şirketler bağımsız ama bu sorun konusunda hükumetin ne dediğini iyi dinlerler" sözleriyle her iki kesime de mesaj verdi.

Haim Divon, İsrail'i "cezalandırdıklarını" düşündüğü Hollanda firmalarını "ikiyüzlülükle" suçluyor. Divon, tepkisini şu sözlerle dile getiriyor:

"Şu anda barış sürecinde çok önemli bir döneme girmiş bulunuyoruz. Biz anlaşmazlığı sonlandırmak için uzlaşmaya çalışıyoruz ve karşılığında ne görüyoruz? Şirketler bizi cezalandıran boykot ve yaptırım kararları alıyorlar. Eğer olimpiyat oyunlarında 'ikiyüzlülük' dalında bir oyun olsa Hollanda şirketleri çok rahat altın alırdı."

Divon, İsrail'de iş yapan diğer Hollanda şirketlerinin de PGGM örneğini takip etmelerinden korkuyor. "Böyle bir şey olmamasını dilerim" diyen Büyekelçi, gerilimin daha da artması durumunda İsrail firmalarının da "Hollanda'daki yatırımlarını başka ülkelere taşıyabilecekleri" mesajını veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.