HÜRJET'te sevindirici haber: Dikey iniş kalkış özelliği kazandırılıyor!

HÜRJET'te sevindirici haber: Dikey iniş kalkış özelliği kazandırılıyor!

Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde konuşlandırılabilecek hava platformlarına ilişkin çalışmalar sürerken Hürjet'in kimi modifikasyonlarla dikine kalkış özelliği kazanacağı bildirildi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, katıldığı bir televizyon programında, HÜRJET’e dikey iniş kalkış özelliği kazandırılması için TUSAŞ’ın çalışmalara başladığı bilgisini vermişti.

TUSAŞ Eğitim Uçakları Program Müdürü Tuncay Çopur, C4Defence dergisinin son sayısında yayınlanan röportajda, bu konudaki kavramsal analizleri tamamladıklarını belirtti.

Çopur şöyle dedi:

“Uçakta yapılacak bir takım modifikasyonlarla dikey iniş özelliği kazandırılabiliyor. Analizlerimizi farklı hava koşullarında ve farklı gemi burun eğim derecelerinde gerçekleştirdik. HÜRJET’ in Amfibi Hücum gemisine uyumlu olması için yapılan analiz sonuçlarında uçak için yakalama iniş takımı (Arresting gear), gemi içinde ise yakalama kancası (Arresting hook) entegrasyonunun yeterli olacağı öngörülmüştür. Dz.K.K.lığı (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) ile detaylı çalışmalar yürütülmesi için (Görev profilleri gibi) protokol hazırlık süreci devam ediyor.”

Tuncay Çopur, HÜRJET Jet Eğitim uçağı olduğu için bu projeden elde edilecek olan verilerin TUSAŞ açısından “Büyük Data”nın oluşmasına yönelik bir katalizör görevi göreceğini belirterek, “Burada elde edilen dataları MMU’nun (Milli Muharip Uçak) geliştirilmesi aşamasında kullanmayı ve önemli veriler elde etmeyi planlıyoruz.” dedi.

HÜRJET’in geliştirme faaliyetleri içerisinde önemli bir kilometre taşı olan CDR (Critical Design Review/Kritik Gözden Geçirme) faaliyetlerini başarıyla tamamladıklarını ifade eden Çopur, şöyle devam etti:

“Bu faaliyetler kapsamında uçağın kritik sistemleri dahil olmak üzere uçağın yapısına ilişkin tüm gereklilikler belirlenerek tasarım donduruluyor. Bu aşamadan sonra HÜRJET’in ilk prototipini hangardan çıkarmak için yapısal bileşenlerin üretilmesine yönelik faaliyetlere hız vereceğiz. Bu faaliyetler kapsamında uçağın kritik sistemleri dahil olmak üzere uçağın yapısına ilişkin tüm gereklilikler belirlenerek tasarım donduruluyor. CDR faaliyetlerinin ardından uçağın tüm tasarım süreçleri sabitlenerek teknik resimleri yayınlanmaya başlıyor. Teknik Resim yayınlanmasını takiben uçak detay parçaları üretim fazına geçiliyor. Şu an itibarı ile HÜRJET projesi kapsamında prototip 1 uçağının detay parça ve montaj takım üretim süreci başlamış olup, Haziran 2021 tarihinde montaj faaliyetlerinin başlaması planlanmaktadır.”

TUSAŞ Eğitim Uçakları Program Müdürü Tuncay Çopur, ilk prototip uçağın gelecek yıl Eylül ayında hazır olmasını; üç aylık bir zaman diliminde ilk uçuş için kritik uçuş test faaliyetlerinin tamamlanmasını ve ilk uçuşun Aralık 2022’de yapılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.