İçme suyunun yüzde 72'si baraj ve kuyulardan temin edildi

İçme suyunun yüzde 72'si baraj ve kuyulardan temin edildi

Belediyeler tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekeleri ile dağıtılmak üzere 2016 yılında 5,8 milyar metreküp su çekildi. İçme ve kullanma suyunun yüzde 72'si baraj ve kuyulardan temin edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, belediyeler tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekeleri ile dağıtılmak üzere 2016 yılında 5,8 milyar metreküp su çekildi. Çekilen suyun yüzde 44,8’i barajlardan, yüzde 26,8’i kuyulardan, yüzde 17,1'i kaynaklardan, yüzde 9,5'i akarsulardan, yüzde 1,8'i ise göl, gölet veya denizlerden temin edildi.

İçme ve kullanma suyu şebekelerine çekilen toplam 5,8 milyar metreküp suyun 3,4 milyar metreküpü içme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan suyun yüzde 92,9'una konvansiyonel, yüzde 6,1'ine gelişmiş, yüzde 1'ine ise fiziksel arıtma uygulandı.

Atıksu arıtma tesisi ile hizmet verilen nüfusun toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 75'e yükseldi. Son 20 yılda atıksu arıtma tesisi ile hizmet verilen nüfusun toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 14'ten yüzde 75'e yükseldi.

İçme ve kullanma suyu arıtma tesisi ile hizmet verilen nüfusun toplam belediye nüfusuna oranı ise 1996 yılında yüzde 28 iken 2016 yılında yüzde 59 olarak tespit edildi.

Belediyeler tarafından deşarj edilen atıksuyun yüzde 86'sı arıtıldı. Kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen 4,5 milyar metreküp atıksuyun 3,8 milyar metreküp atıksu arıtma tesislerinde arıtıldı. Kanalizasyon şebekesi ile toplanan atıksuyun yüzde 40,4'ü denize, yüzde 48'i akarsuya, yüzde 2,8'i baraja, yüzde 1,8'i göl-gölete, yüzde 0,5’i araziye, yüzde 6,5'i ise diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.