İki milyon Suriyeli sınırımızda, akın akın geliyorlar

İki milyon Suriyeli sınırımızda, akın akın geliyorlar

İdlib'de Rus ve rejim güçlerinin saldırıları devam ediyor. Dün Rus uçaklarının saldırısı sonucu 7 kişi hayatını kaybetmişti. Savaştan kaçan yüz binlerce Suriyeli ise sınırımızda bekliyor

Suriye'de 8 yıldır devam eden iç savaş milyonlarca Suriyelinin ülkelerini terk etmesine sebep oldu.

Türkiye'nin başlattığı güvenli bölge yaratma kapsamındaki operasyonlar devam ederken, Rus ve Suriye rejim güçlerinin İdlib'e saldırıları yoğunlaştı.

Bombardımandan kaçan binlerce sivil, Türkiye sınırının yanı sıra TSK’nın sınır ötesi harekatları ile terörden arındırılan Afrin ve Azez bölgesine göç ederken, çok büyük bir kalabalığın ise Türkiye sınırına ulaştığı bildirildi.

Suriye'nin İdlib kentinde sivillerin yaşadığı bölgelere rejimin saldırıları sürüyor. Saldırılar nedeniyle özellikle İdlib kırsalındaki yerleşim alanlarından başlayan zorunlu göç bugün de devam etti. Rejimin havadan ve karadan saldırıları sonucu evlerini terk eden binlerce kişi, yanlarına alabildikleri eşyaları yükledikleri araçlarıyla güvenli bölgelere ulaşmak üzere yollara döküldü.

 

SINIRIMIZDA 2 MİLYON SURİYELİ

 

Habertürk muhabiri Veysi İpek, sınırımızın sıfır noktasında 2 milyon Suriyelinin olduğunu söyledi. İpek, bunun dışında sınırımıza doğru hareket halinde olan on binlerce Suriyelinin olduğunu bildirdi. Sınırımız doğru gelen Suriyeliler 10 kilometrelik bir araç konvoyu oluşturdu.

 

 

goc-dalgasi.jpg

 

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR


Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor.

İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya'nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti.

 

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.