İngiliz ve Fransız medyası Yeni Zelanda’daki saldırıya ‘terör’ diyemedi

İngiliz ve Fransız medyası Yeni Zelanda’daki saldırıya ‘terör’ diyemedi

Yeni Zelanda’daki iki camiye yapılan saldırı sonucu 49 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı gerçekleştiren Brenton Tarrant için BBC ‘terör saldırısı’ ifadesini kullanmazken, Daily Mirror ise terörist için ‘melek çocuk’ ifadesini kullandı.

Yeni Zelanda’daki saldırıya bazı İngiliz yayın organlarının yaklaşımı ‘pes’ dedirtti. İki caminin hedef alındığı ve 49 müslümanın hayatını kaybettiği katliamı gerçekleştiren terörist Brenton Tarrant için diğer terör saldırılarına nazaran daha farklı bir dil tercih edildi.

BBC İÇİN ‘TERÖR SALDIRISI’ DEĞİL!

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Yeni Zelanda’da yaşanan acı olayı ‘terör saldırısı’ olarak kamuoyuna duyururken BBC, olaya ilişkin haberlerinde ‘silahlı saldırı’ ve ‘Yeni Zelanda’da cami saldırısı’ ifadeleriyle izleyenlere aktardı.

6 kişinin hayatını kaybettiği Londra saldırısı için ‘terör’ ifadesini kullanan BBC, 49 öldürüldüğü olayla ilgili bu değerlendirmeyi yapmadı.

‘TERÖR’ İFADESİNİ KULLANMAYAN BBC’YE TEPKİ!

İran’ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘BBC’nin yöneticileri için Londra’daki bıçaklı saldırı, terörist saldırı sayılır ancak Yeni Zelanda’daki katliam sadece bir saldırıdır’ ifadelerini kullandı ve İngiliz kanalına tepki gösterdi.

Pakistan İnsan Hakları Bakanı Şirin Mezari, Avustralya’daki BBC muhabirinin Yeni Zelanda’daki saldırıyla ilgili ‘terörizm’ ifadesini kullanmaması nedeniyle şaşırdığını söyledi. Bu durumu ‘iğrenç’ olarak nitelendiren Mezari, ‘Terör saldırısı olduğu bu kadar açık olduğu halde neden ‘terörizm’ kelimesini kullanmaktan kaçınıyorlar?’ sözleriyle medyanın bu tutumunu eleştirdi.

BBC’nin eski editörlerinden Rifat Jawaid de BBC’ye tepki göstererek, ‘Eski bir çalışanı olarak, göz kamaştırıcı şekilde taraflı yayınlarınızdan inanılmaz derecede hayal kırıklığı yaşadım’ dedi. Ayrıca, Yeni Zelanda ve Avustralya başbakanlarının, olayı ‘terör saldırısı’ olarak ifade ettiğini söyleyen Jawaid, buna rağmen BBC ve editörlerinin olayı sadece ‘cami saldırısı’ olarak gördüğünü ve bunun utanç verici bir durum olduğunu belirtti.

SALDIRGAN İÇİN ‘MELEK ÇOCUK’ İFADESİ!

Tepkilerin odağında olan bir diğer medya organı ise Daily Mirror oldu. Gazete, ‘Camilerde katliam’ başlığını kullanarak okuyucularına haberi duyurdu. Gazetenin ilk sayfasında ise, teröristin babasının kucağında olduğu, küçüklük fotoğrafını vererek, ‘Şeytani bir aşırı sağ katliamcısına dönüşen melek çocuk’ ifadelerini kullandı.

Eski arkadaşlarının ifadeleri kaynak gösterilen haberde, teröristin, ‘çocuklar için ücretsiz spor programları veren sevimli bir kişisel antrenör olduğu’ ancak ‘son yıllarda yaptığı seyahatler sırasında bir şeylerin onu değiştirdiği’ öne sürüldü.

Gazete, katliam için ‘terör’ ifadesini kullansa da saldırganın çocukluk fotoğrafıyla konuyu çarpıtmaya çalıştığı yorumları yapıldı. Daily Mirror’un bu haberleri için Matt Wain adlı Twitter kullanıcısı, ABD’de gece kulübüne yapılan terör saldırısının faili için, ‘DEAŞ’lı manyak’ dediğini hatırlatarak aradaki farka dikkat çekti.

Adam Walker adlı başka bir Twitter kullanıcısı ise, gazetenin etik değerlerden uzak olduğunu söylerken, James Mather, ‘Batı basınının kurumsal ırkçılığının bir örneği. Bu örnekte, Daily Mirror, onların en kötüsünden hayret verici şekilde daha kötü durumda’ değerlendirmesini yaptı.

FRANSA’NIN ÖNDE GELEN MEDYA KURULUŞLARI DA ‘TERÖR’ DEMEDİ

Fransa’da yaşanan saldırılar için ‘terör’ ifadesini kullanan ülkenin önemli gazeteleri de Yeni Zelanda’daki olayla ilgili haberlerinde bu ifadeyi kullanmaktan kaçındığı görüldü.

Le Figaro, Paris’te 13 Kasım 2015 tarihinde 130 kişinin ölmesiyle sonuçlanan saldırıyı, terör saldırısı olarak duyururken, camilerde Müslümanların hedef alındığı saldırı için bu ifadeyi kullanmadı.

Le Parisien de aynı şekilde Yeni Zelanda’daki katliama dair yayınladığı haberlerde ‘terör saldırısı’ ifadesini kullanmadı. Geçtiğimiz senelerde Fransa’da meydana gelen saldırıları ‘terör’ saldırısı olarak nitelendiren kamu yayıncısı France Info, bu saldırı için aynı değerlendirmeyi yapmadı.

Yeni Zelanda’da Cuma namazı için camiye giden Müslümanların hedef alındığı saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmiş, hem Yeni Zelanda hem de Avustralya başbakanları saldırıların hemen ardından yaptıkları açıklamalarda olayın terör saldırısı olduğunu ifade etmişlerdi.

İlgili haberler...

dunya-basini-saldirgana-engel-olmaya-calisan-kahraman-naeem-rashidi-konusuyor.jpg

5555555.jpg

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.