İngiltere tarihinin en büyük krizini yaşıyor! Sterlin resmen çöktü

İngiltere tarihinin en büyük krizini yaşıyor! Sterlin resmen çöktü

İngiltere resmen şokta. İngiliz sterlini, dolar karşısında 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

İngiltere tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Sterlin dolar karşısında dibi gördü. Parite 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde.

İngiliz hükümetinin 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim paketini duyurmasının ardından İngiliz sterlini, dolar karşısında 1.0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, geçtiğimiz cuma günü ülkede toplamı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını bildirmişti. Bu da ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin güç kaybetmesine neden oldu.

 

İNGİLTERE'DE ENFLASYON ZİRVEDE

 

Ukrayna'da devam eden savaşın enerji fiyatlarına etkisi ve resesyon endişeleri de sterlin üzerinde baskıyı artırdı. Analistler, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ilerleyen dönemde enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz artışlarına devam edeceğini düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizini 50 puan artırarak yüzde 2.25 seviyesine yükseltmişti. Ülkede enflasyon ise halihazırda yüzde 9.9 ile son 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Küresel piyasalarda, geçen hafta merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam etmesi ve artan resesyon kaygılarıyla hakim olan negatif seyir bu haftaya da taşındı.

Dolar endeksi hızlı yükselişini sürdürdü ve Mayıs 2002'den bu yana ilk kez 114.5'i gördü. Altının ons fiyatı 1.627 doların altına inerek 2.5 yılın en düşük seviyesini test etti. Brent petrolün varil fiyatı 83.5 dolarla 8 ayın dibine geriledi.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.