İngiltere'ye giden yardım uçağındaki detay; "Dünyayı Titreten Türk Koca Yusuf" un hikayesi

İngiltere'ye giden yardım uçağındaki detay; "Dünyayı Titreten Türk Koca Yusuf" un hikayesi

İngiltere'ye giden yardım uçağındaki detay; "Dünyayı Titreten Türk Koca Yusuf" un hikayesi, Koca Yusuf Kimdir? - SİYASET CAFE ÖZEL HABERİ

Geride bıraktığımız haftalarda İtalya, İspanya ve Balkan ülkelerine giden koronavirüs tıbbi malzeme kargo paketlerinin üzerine İtalyanca ve İspanyolca yazılan, Hz. Mevlana'nın, 'Ümitsizliğin ardından nice ümitler var. Karanlığın ardından nice güneşler var' sözleri ile 'Türkiye'den İspanyol-İtalyan halkına sevgilerle' notu Türk ve Dünya basınınında oldukça yer almıştı.

 

koca-yusuf.jpg

Bu kez İngiltere’ye giden yardım paketlerini üzerinde yine Mevlana’nın aynı dizelerine yer verildi. Fakat dikkat çeken başka bir detay daha var ki o da havalanan yardım uçaklarının ismi: Koca Yusuf. 

yardim-ingiltere-001.jpg

Koca Yusuf Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait A-400M tipi dev bir nakliye uçağı.Ankara Etimesgut’taki askeri havaalanından kalkan ve ‘Koca Yusuf’ olarak bilinen uçağın götürdüğü yardım malzemeleri Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘tek kullanımlık cerrahi maske, N95 maske ve tulum’dan oluştu. Yardım malzemelerinin üzerinde daha öncekilerde olduğu gibi Türkçe ve İngilizce Mevlânâ’nın, “Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var” sözleri ile Türk ve Birleşik Krallık bayrakları, Türkiye Cumhurbaşkanlığı ibaresi ile Cumhurbaşkanlığı forsu yer aldı. 

koca-yusuf1.jpg

Bu haberlerin ardından Koca Yusuf kimdir, Koca Yusuf kimdir? Güreşçi Koca Yusuf hikayesi nedir?  merak edilmeye başlandı. İşte Deliormanlı lakabıyla tanınan ve tüm dünyayı titreten Türk güreşçisi Koca Yusuf hakkında tüm merak edilenleri Siyasetcafe.com olarak sizler için derledik.

 

koca-yusuf2.jpg

GÜREŞÇİ KOCA YUSUF KİMDİR?

Güreşin efsanevi isimlerinden olan Yusuf, 120 okkalık (144 kg) gövdesi, güreş becerisi, gücü ve sporcu ahlakı ile "Koca" lakabını almıştır. Ona "Koca" lakabı Filozof Rıza Tevfik tarafından sonradan verilmiştir.

 

koca-yusuf4.jpg

Deliormanlı Koca Yusuf; 1856 yılında Şumnu, Bulgaristan'da doğdu. Dünyaca ünlü Deliormanlı Türk güreşçidir ve mindere çıkan,grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu tahmin edilmektedir. 

1885 yılında Kırkpınar başpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD'de devrin en ünlü güreşçileri ile güreşmiştir. 138 kilo sıkletindeki sporcu, 1.88 metre boyundaydı. 

Koca Yusuf dönemin ünlü pehlivanlarından Nasçıköylü Kel İsmail Pehlivan'ın çırağı olarak çok ufak yaşta güreşe başladı. Uzun süre Kırkpınar başpehlivanlığını elinde bulunduran Kel Aliço ile güreşti. Adalı Halil'i iki kez ardarda yendi. Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murat ve Sultan II.Abdülhamit döneminde pek çok güreş yaptı.

1897'de Avrupa'ya gitti ve Paris'te minder güreşinin kurallarını öğrendi. Bu dönemde güreştiği ve döneminin önemli sporcuları olan Olsen, Pons, Fournier ve Sebes gibi isimlerin tamamını yendi. Avrupa'da büyük ün kazanınca Amerika Birleşik Devletleri'nden davet aldı ve oraya gitti. Orada da yaptığı bütün güreşleri kazandı. Yendiği güreşciler arasında ünlü Jenkins ve Amerika Şampiyonu unvanını taşıyan Robert de vardır.

Türkiye'ye dönmek üzere 21 Mayıs 1898'de Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf, bindiği geminin 4 Temmuz sabahı New York'un kuzeydoğusundaki Sable Adası'nın 60 mil açıklarında İrlanda bandıralı Crmartyshire şilebiyle çarpışıp batar. Başlayan panikle birlikte denize dökülenler, filikalara atlayıp canlarını kurtarmak isterler. Koca Yusuf da can havliyle bir filikanın kenarına yapışmıştır. Filika'da bulunanlar onun heybetli vücudu ile sandalı devirmesinden korkarlar.

Önce yüzüne, kafasına kürekle vurmayı denerler fakat dev yapılı adamın çelik pençeleri sanki filikaya kilitlenmiştir. Yarılan kafasından ve suratından akan kanlar pos bıyıklarının üzerine doğru iner. Onun bu hali filikada bulunanlara daha büyük bir dehşet vermiştir. Sonunca Koca Yusuf’un güçsüz kalan bedeni okyanusun derin sularında kaybolur.

 

koca-yusuf-icerik.jpg

 

Yukarıdaki Amerikan Basını'nda yer alan "Korkunç Türk" başlıklı ölüm ilanı Koca Yusuf'un ölüm ilanıdır. La Bourgogne'da Temmuz 1898'de öldüğü ve beline bağladığı altın madalyaları yüzünden ağırlığın onu dibe çektiği, yüzemediği ve boğulduğu yazmaktadır. 

 

Ölümünden Sonra

Ölümünden sonra adı, şu anda Türkiye Denizcilik İşletmelerine bağlı, Haliç Tersanesinde bulunan 40 Tonluk bir yüzer vince verilmiştir.

2001 yılında basılan Bin Yılın Türkleri Hatıra Para Serisi'nde Koca Yusuf portreli hatıra para yer almıştır.

Hayatı, gazeteci-yazar Halil Delice tarafından "Cihan'ı Titreten Türk Koca Yusuf Yalnızca Güle Yenildi" (2005) adıyla kitaplaştırılmıştır.

Hayatının belgesel yapılması için 2008 yılında "Koca Yusuf Türkiye'de" adlı bir araştırma projesi başlatılmıştır.

 

koca-yusuf3.jpg

 

Türkiye'nin ilk kez ürettiği ve Türkiye ortaklığı bulunan A400M askeri nakliye uçağına hatırasını yaşatmak adına "Koca Yusuf" adı verilmiştir.

Başrollerini Çağatay Ulusoy ile Jessica May’in oynayacağı ve Koca Yusuf’un hayatını anlatan bir film yapılması planlanmaktadır.

Mezarı hakkında

Koca Yusuf’un naaşının Atlas Okyanusu’nda kaybolduğu sanılmaktadır. Ancak şair Sunay Akın’ın Önce Çocuklar ve Kadınlar adlı kitabının “Okyanusa Yenilen Güreşçi” başlıklı bölümünde Azor Adaları'nda mezarının bulunduğu iddiasına yer verilmiştir. Kaza sonrasında civar adalara vuran gemi yolculara ait 20 cesetten pek heybetli değişik kılıklı olanının Koca Yusuf olabileceğini iddia eden yazar, cesedin adadaki kilisenin mezarlığına defnedildiğini belirtmiştir.

 

DİPNOT: Yazının bazı bölümlerinde Wikipedia'dan yararlanılmıştır. "The Terrible Turk" başlıklı resim ise New York Halk Kütüphanesi'nin Dijital Koleksiyonu'ndan alınmıştır.

 

 

tikla-banner-001.jpg

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.