Bugün, Uluslararası Holokost Anma Günü ve ilk kez Ankara'da bir düzenleme olacak. Holokost (soykırım) kavramı, 2'nci Dünya Savaşı yıllarında Museviler başta olmak üzere, Roman ve engelliler dahil 6 milyondan fazla masum insanın Nazi rejimi ve işbirlikçilerince Avrupa'nın çeşitli yerlerinde bürokratik yollar kullanılarak sistematik şekilde ve vahşice katledilmelerini içermekte.
İnsanlığın bittiği yer; Auschwitz Toplama Kampı


Auschwitz kampının Sovyetler tarafından kurtarılışının üzerinden tam 75 yıl geçti. Ama yaşanan acılar hala dün gibi taze. Başta çocuklar olmak üzere binlerce kişi hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında öldürüldü. Ortalama 6 ay içinde ölen tutsaklar, en ağır şartlarda günde en az 10 saat çalıştırıldılar. Gaz odalarına gönderilirken, saç kesme, ceset toplama, yakma gibi işlemleri de yine kendileri yapıyorlardı.
Gaz odasına gönderilmeyenler ise korkunç tıbbi deneylerde kullanıldılar.

Auschwitz toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı olarak dünya tarihine geçti.

Birinci Auschwitz toplama kampını yetersiz bulan Naziler ikincisini de inşaa ettiler. Bu kamplarda, Yahudi, Roman, eşcinseller gibi Nazilerin düşman ilan ettikleri gruplar başta olmak üzere 6 milyon kişi öldürüldü.

Yaklaşık 900.000 kişi kamplara geldikleri anda doğrudan gaz odalarına göndererek ya da vurularak öldürdü.

Kamp içinde kalan eşyalarla beraber müzeye dönüştürüldü. 1979 yılında UNESCO'nın İnsanlığın Kültür Mirası listesine eklenen bu iki kampın kalıntıları ve Yahudi mezarlığı, Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi ve Holokost anma mekânı olarak kamuya açıldı.

İşte binlerce kişinin yakıldığı o fırınlar...









