İnsanlık tarihinin kara lekesi: Srebrenitsa Soykırımı

İnsanlık tarihinin kara lekesi: Srebrenitsa Soykırımı

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı, üzerinden 26 yıl geçti...

11 Temmuz 1995...

Bundan 26 yıl önce...

8 binden fazla Bosnalı Müslümanın Srebrenitsa'da Sırp güçler tarafından katledilmesinin üzerinden tam 26 yıl geçti.

Ancak aradan geçen onca yıla rağmen 1995'te yapılan Srebrenitsa soykırımı, Bosnalılar için hala kanayan bir yara...

Anma töreni her yıl olduğu gibi Potaçeri Anıt Mezarlığı'nda yapılıyor. Çeyrek asır sonra kimliği tespit edilen 19 kurban daha burada toprağa verilecek. Böylece anıt mezara defnedilenlerin sayısı 6 bin 671'e ulaşacak.

 

l-005.jpg

 

Bu yıl kimlikleri tespit edilen kurbanlardan en genci 16 yaşında, en yaşlısı ise 63 yaşındaydı.  

11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da 8 binden fazla Bosnalı Müslümanın öldürülmesi, Avrupa tarihinde 2. Dünya Savaşı'ndan beri görülen en büyük katliam olarak kabul ediliyor. Soykırımın baş sorumlularından "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladiç, 16 yıl firari yaşadıktan sonra 2011'de yakalanmıştı. Lahey'de yargılanan Mladiç, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

p-004.jpg

 

13 Temmuz - 18 Temmuz 1995 tarihleri arasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 8 binden fazla Müslüman Bosnalı, Sırp güçler tarafından katledildi.

Binlerce Bosnalı Müslüman, kasabanın dışında Potaçeri'deki BM Barış Gücü karargahına sığındı. Ancak karargahı denetleyen Hollandalı askerler, savunmasız sivilleri Sırp güçlerine teslim etti. Böylece 5 gün sürecek soykırım başlamış oldu.

 

ps.jpg

 

Sırp güçleri katlettikleri sivillerin kimlikleri tespit edilemesin diye cesetleri parçaladı ve sayısı 64'ü bulan toplu mezarlara gömdü.

Uluslararası Adalet Divanı 2007'de Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak niteledi, ancak soykırımın sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetti.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.