Irak-Suriye sınırına hendekli koruma

Irak-Suriye sınırına hendekli koruma

Irak'ın terör gruplarının ve kaçakçıların geçişini önlemek için Suriye sınırında başlatrığı hendek çalışması Duhok kentindeki Aloka Köyüne ulaştı. 605 kilometre olarak planlanan hendekte son 15 kilometre kaldı.

Terör gruplarının ve kaçakçıların geçişini önlemek için Irak'ın Suriye sınırındaki hendek kazma çalışması devam ediyor. 


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Duhok kentindeki Aloka Köyüne ulaşan hendek kazma çalışmasının bitmesine 15 kilometre kaldığı belirtildi. İş makinaları 3 metre derinliğinde 2 metre genişliğinde hendekler açıyor. Irak Sınır Muhafızları ve Peşmerge güçleri, hendek çalışmasının devam ettiği bölgeyi koruyor. 

Bölgede güvenliği koordine eden Peşmerge komutanı Binbaşı Muhammet Hasan yaptığı açıklamada, "Irak hükümeti, Suriye ile olan 605 kilometre sınırı boyunca hendek kazılmasına karar verdi. Şimdiye kadar 590 kilometre hendek kazıldı. Son 15 kilometre kaldı" dedi. 

"Bu hendek, Berlin duvarı ya da Çin Seddi değildir. Gerekli güvenlik sağlandığı zaman hendekin doldurulması kolay olacak" diyen Hasan, bazılarının iddia ettiği gibi Suriyeli sığınmacıların geçişini engellemediğini, sivil halkın geçişi için Peşhabur Sınır Kapısı'nın açık tutulduğunu kaydetti. 

"TERÖR OLAYLARINI ORGANİZE İÇİN IRAK'A GELİYORLAR" 
 
Sınırın Suriye tarafında gerekli güvenliğin sağlanamaması nedeniyle çok sayıda terör örgütü mensubunun elini kolunu sallayarak Irak topraklarına geçtiğini öne süren Hasan, son bir ay içerisinde kaçak yollarla geçmek isteyen 905 kişi yakaladıklarını bildirdi. 
 

Hasan, "Bu kişilerin ifadelerini aldığımızda çoğunun terör saldırılarını organize etmek için Irak'a geçmek istediğini tespit ettik. Bunlar arasında silah kaçakçılığı yapan tüccarlar da vardı. Çok sayıda roketatar, makinalı tüfek, suikast silahları, patlayıcı madde ve mühimmat ele geçirdik. Elbette bu silah tüccarı için sorun değil. Onlar parasını almaya bakar. Sınır, sadece bir taraftan kontrol edilemez. Gördüğümüz kadarıyla Suriye tarafında sınır güvenliğini sağlayacak askeri güç yok. Biz Irak hükümetinin aldığı karar doğrultusunda güvenliği sağlıyoruz" şeklinde konuştu. 

"GÜVENLİK KORİDORUYLA PYD'YE YARDIM EDİYORUZ" 
 
Hendek kazılarını protesto eden grubun, birkaç gün önce iş makinalarını yakmak istemesi üzerine gerginlik çıktığını hatırlatan Hasan, şöyle devam etti: 

"Biz Kürdistan Peşmerge Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik gücüyüz. Hiçbir partiye bağlı değiliz. Amacımız sınırın iki tarafında güvenliği sağlamak. Ama nedense bu yanlış anlaşılıyor. Suriye tarafından hendeki protesto eden gruba ateş açtığımız öne sürüldü. Böyle birşey kesinlikle doğru değildir. Onlar, iş makinalarını yakmaya çalıştı ve bize ateş açtı. Protesto, bir mesajı iletmek için yapılır, askere ateş etmek veya iş makinalarını yakmak için değil. Oluşturduğumuz güvenlik koridoruyla aslında Suriye Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yardım ediyoruz. Saldırmalarını değil, bizi kutlamalarını beklerdik." 

"PYD GEÇENLERDEN GÜMRÜK VERGİSİ ALIYOR" 
 
Peşmerge komutanı Binbaşı Muhammet Hasan, PYD'nin kontrol ettiği sınır bölgesinin ticari bir yola dönüştürüldüğünü, sınırı geçen kişilerden gümrük vergisi adı altında 300 dolar alındığını öne sürerek, "Bir horoz bile geçirildiği zaman PYD gümrük vergisi alıyor" ifadesini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.