İran protestoların simgesi “başörtüsünü sallayan kadın”

İran protestoların simgesi “başörtüsünü sallayan kadın”

İran’da ekonominin kötüye gitmesini protesto etmek amacıyla başlayan eylemler, ülke geneline yayıldı. Tahran’a yayılan olaylarda; “başörtüsünü çıkartıp, sallayarak duran kadın” protestoların simgesi haline geldi.

Eylemlerin simgesi haline gelen kadının posterleri İran sosyal medyasında hızla yayılıyor, posterleri şehirlerin duvarlarını süslüyor… Molla rejiminin hüküm sürdüğü ülkede, başörtüsünü çıkarıp sallayan kadının kimliği ve nerede olduğu ise bilinmiyor…

 

Akşener rahatsızlandı

 

İran'da İslami kurallara göre örtünmeyen kadınlar daha iki gün öncesine kadar tutuklanıyordu. İki gün önce yapılan açıklamada örtünmeyen kadınların artık gözaltına alınmayacağı sadece eğitim programına katılacakları açıklanmıştı. Molla rejiminde önemli bir yumuşamaya işaret eden bu uygulama sadece başkent Tahran'ı kapsıyor. Yani Tahran dışındaki kentlerde kadınlar hala İslami kurallara göre giyinmek, yani başlarını örtmek zorunda. İran'daki eylemlerin simgesi haline gelen kadın ise bu protestosunu Meşhed kentinde yaptı.

 

Kavga büyüyor! Gül'den flaş cevap

 

ABD AÇIKLAMA YAPTI

Üç gündür süren rejim karşıtı gösteriler hakkında açıklama yapan ABD, “İran’ın bu hükümet karşıtı gösterilere nasıl yanıt vereceğini tüm dünyanın izlediğini” ifade etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İranlıların “rejimin yolsuzluklarından, ülkenin servetinin terörizme mali kaynak sağlama amaçlı kullanılmasından bıktıkları” belirtildi.

 

EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Eylemler Perşembe günü ülkenin en büyük ikinci kenti Meşhed’de giderek kötüleşen ekonomik durumun protesto edilmesiyle başladı. Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk. Protestocular, ülkenin ekonomisi kötüyken Suriye, Lübnan ve Filistin’e yardım edilmesini de karşı çıkıyor.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.