İran su yataklarının yönünü değiştirdi Irak barajları kurudu!

İran su yataklarının yönünü değiştirdi Irak barajları kurudu!

İran sınırında bulunan Süleymaniye ve Diyala vilayetlerindeki su kıtlığı sorunu giderek büyüyor.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı, kaynağı İran’da bulunan Irak’ın baraj ve nehirlerindeki düşük su seviyesini görüşmek için önümüzdeki günlerde Tahran’a bir heyet göndermeyi planlıyor.

Ülkenin güneyindeki Şattülarap’a akan Karun Irmağı’nda yaşananlara benzer şekilde, İran’ın Irak topraklarındaki su yataklarının yönünü değiştirdiği yönündeki şüpheler, ülkede durumu daha da alevlendiriyor.

Bağdat’ın konuya ilişkin şüpheleri, Süleymaniye kentindeki Dukan ve Derbendihan barajlarının doluluk oranlarının eşi benzeri görülmemiş seviyelere düşmesinden sonra geldi. Barajlardan birinin su seviyesinin düşmesinden önce yüzde 100 olduğu belirtildi.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Raşid geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “İran bunu ilk kez yapmıyor, daha önce de Karun Irmağı’nın su yataklarını Şattülarap’tan, İran’ın Bahmanşir Nehri’ne yönlendirmişti” dedi. Raşid açıklamalarının devamında, “Özellikle Dukan ve Derbendihan barajlarının su seviyelerindeki düşüşler bu duruma işaret ediyor. Ancak İran tarafıyla yapacağımız bir sonraki görüşmede bu durumu açıklığa kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.

Su uzmanları, İran topraklarından çıkan yaklaşık 40 nehir ve kolunun Irak topraklarına aktığını söylüyor. İran’ın bu nehirlerden beş tanesinin su yataklarının yönünü değiştirerek, özellikle yağmurun az olduğu dönemlerde yıllardır su nedeniyle büyük sıkıntılar çeken Irak’tan uzaklaştırdığı bildirildi. Ayrıca memba ülkeleriyle birlikte İran ve Türkiye’nin yıllardır Irak’a akan nehirlere barajlar kurduğu belirtildi.

BAKAN RAŞİD, DUKAN VE DERBENDİHAN BARAJLARINI ZİYARET ETTİ

Su Kaynakları Bakanı Mehdi Raşid Cuma günü Kürdistan Bölgesi’ndeki Dukan ve Derbendihan barajlarını ziyaret etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu önemli stratejik proje için Bakanlık kadroları tarafından yapılan bakım ve iyileştirmeleri görme noktasında” söz konusu ziyareti yaptığını belirten Mehdi, “en kısa zamanda komşu İran’la müzakerelere başlamak için pozisyonları ve gelecek vizyonlarını birleştirme hedefiyle su kaynaklarının durumunu bölgeyle görüştük” dedi.

Açıklamada, “Sirvan nehrinin beslediği Derbendihan barajının su gelirlerinde 0 metreküplere ulaşan büyük düşüş, bakanlığı endişelendirdi” ifadeleri yer aldı.

Bakan'ın açıklaması şöyle: “İklim değişiklikleri, yağmurların azalması, kar örtüsünün azlığı, dünyayı ve söz konusu bölgeyi etkiledi. Bu durum uluslararası verilere göre memba ülkeleri ve mansap ülkelerindeki su gelirlerinin azalmasına neden oldu. Kuraklık ve sel durumları sonucu oluşan zarar, memba ülkeleri ve mansap ülkeleri arasında paylaşılmalıdır.”

 Irak Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Avn Ziyab Abdullah Şarku’l Avsat’a  şunları söyledi: “Su sorunu, Dicle ve Fırat havzalarında Şubat, Mart ve Nisan aylarında yağış olmamasından kaynaklanıyor. Sorun, bu dönemlerde su seviyelerinin sıfıra ulaştığı Derbendihan barajının önündeki nehirler üzerinde kurulan barajların yanı sıra, İran’ın kendi sınırları içerisindeki Sirvan nehri üzerine inşa ettiği baraj sorunları artırdı.”

Abdullah sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Diğer bir soruna gelindiğinde, memba ülkelerinin su seviyelerinin artışı noktasındaki sorunlarını genellikle mansap ülkelerine atması durumu. Bir yıl önce İran kendi topraklarının etkilenmesini önlemek amacıyla sel ve nehir akıntılarının yönünü bize doğru yönlendirmesi sonucu, Irak Hawizeh Bataklığı’nda ciddi bir sel sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak su kaynaklarının kıt olması durumunda ise suları bizden kısıyorlar. Bu adaletsiz bir denklem.”

 Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.