İran ve Rusya'dan bıkan Esat'ın Mısır'a kaç(ırıl)dığı iddiası

İran ve Rusya'dan bıkan Esat'ın Mısır'a kaç(ırıl)dığı iddiası

Gazeteci Ömür Çelikdönmez köşesinde, Esat çiftinin Moskova'ya gitmediğini Mısır'a kaçtığını yazdı.

Gazeteci Ömür Çelikdönmez'in, "Bir kaç hafta önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve eşi Esma Esad’ın koronavirüs (Covid-19) testinin pozitif çıktığı duyuruldu. Beşşar Esad ve eşi Esma Esad’ın koronavirüs testleri pozitif çıkmıştı. Ancak ne oldu ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad'ın korona virüse yakalanmasının ardından özel bir uçakla Rusya'nın başkenti Moskova'ya getirildiği açıklandı. Suriye'de konuşlu Rus güçlerinin sözcüsü Aleksander Ivanov, Esad ile eşinin Moskova'da tedavi altına alındığını söylemişti." diye başladığı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Her türlü toplumsal temastan yalıtılmış Esad ailesinin koronavirüse yakalanmış olması, pek akla yatan bir husus değil gibi. Beşar ve Esma Esad çifti, Moskova'da hangi hastanede? (...)  Moskova’ya bağlı Voronovsky kentinde 70 bin metrekarelik alana sahip, 500 kişinin aynı anda tedavi edilebildiği sahra hastanesinde mi? Yoksa Dışişleri Bakanlığı'na bağlı UPDK Polikliniği ve Hastanesinde mi?

(...)

"... Ruslar, Moskova'ya adım atmayan Esad ailesi için neden böyle açıklama yaptılar? Her neyse, Beşar ve Esma çifti, Suriye'deki Rus güçlerinin sözcüsü Aleksander Ivanov'un açıklamasına rağmen Moskova'da yok desem!

"... Ruslar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, kendilerinden başka herkesten kıskanıyorlar. Rusların en büyük korkusu, Suriye'deki askeri üslerinin güvenliğini tehlikeye atacak bir başka küresel gücün Suriye'ye çöreklenmesi. Bu nedenle Beşar Esad’ın etrafında oluşturdukları koruma kalkanını her geçen gün daha da güçlendirdiler. Peki neden böyle bir şey olsun?

"...Ürdün üzerinden elçiler Şam'ın eşiğini aşındırdı. Sonra peş peşe Suriye'nin Arab Ligine dönmesi çağrıları yapıldı. Ardından utanmaz arlanmaz fistanlı tayfası, bire bir Şam'dan taşıdıkları diplomatik misyonları açtılar. Esad’ın ihtiyaç duyduğu para muslukları az da olsa damlamaya başladı. Ruslar, Esad’ın kapısında nöbet tutan, fistanlı tayfasının aklını çelmesinden korktu. Beşar Esad’daki değişimi gözlemlediler. Analistlerin pşişik çözümlemesi Beşar Esad’ın ülkesindeki Rus ve İran askeri güçlerinin varlığından sıkılmaya başladığı şeklinde raporlaştırıldı. Ruslar, Esad'ın ters köşe yapmasına karşı, yerine geçebilecek isimleri araştırdı.

"...Kendilerince Esad’ı devirmeyi düşündüler. Bir kaç aday üzerinde durdukları Suriye, İsrail, Türkiye ve Mısır istihbarat birimlerince ele alındı. Şam, Tel Aviv, Ankara ve Kahire’deki ilgili yetkililerden alınan onayla, çok gizli bir operasyon projelendirildi. Beşar Esad’a nefes aldırmayan İran ve Rus kuvvetlerini şaşırtmak ve dikkatleri Beşar Esad'dan uzaklaştırmak için, önce başkent Şam yakınlarındaki Suriye hava savunma sistemleri, İsrail uçakları tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında bombalandı. Sığınaklara çekilen Rus ve İranlı güçlerin ortalığı boşaltmasından sonra Esat ve ailesi dikkati çekmeyecek kargo nakliye aracı ile Suriye - İsrail sınırında yer alan Golan tepelerine doğru yola çıkarıldı. Kargo aracı, daha önce herhangi bir saldırı ihtimaline karşı, içeriden zırhla kaplanmıştı. Suriye Türkmenlerinin yoğun yaşadığı Golan bölgesine girildiğinde, Esad ailesini taşıyan aracın yol güvenliği Türkmen milisler tarafından sağlandı. Hatta aracın İsrail sınırından girişini perdelemek amaçlı, İsrail topçusu ateşe başladı. Sonrası İsrail üzerinden ver elini Mısır!"

"Ne senaryo be?" diyen Ömür Çelikdönmez,  "İster rüya, ister senaryo, ister bilinçaltı sayıklama denilsin, umurumda değil. Rusların kızgınlığı, Suriye'deki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrol ettiği yerleşim merkezlerine düzenlenen bombalı saldırılardan anlaşılmıyor mu?" diye yazısını bitirdi.

dikgazete.com'daki yazısında Çelikdönmez, son zamanlarda Esat'ın Türkiye'ye sıcak bakan mesajlar verdiğini de iddia etti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.