İran'da sınırımıza yakın Türk gölü Urumiye kırmızıya döndü!

İran'da sınırımıza yakın Türk gölü Urumiye kırmızıya döndü!

İran'ın kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan ve adını Azerbaycan Türklerinin yaşadığı Urumiye şehrinden alan Urumiye Gölü, 2013 yılında tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İran hükümeti yüzde 90'ı kuruyan ve sadece yüzde 10'luk kısmı kalan gölü 2013'ten sonra hayata geçirdiği projelerle bir nebze canlandırdı ancak son yıllardaki kuraklık bu çalışmaları sekteye uğrattı.

Hava sıcaklarının artmasıyla suyun buharlaşması, göldeki su hacminin düşmesine yol açtı. Gölde tuz oranının yüksekliği de suyun renginin kırmızıya dönüşmesine neden oluyor.

Çocukluk ya da gençlik dönemlerinde göle dair birçok hatıra biriktiren İranlı Türkler, bunların kaybolup gitmesini istemiyor. Bölge halkı Aral Gölü tecrübesini yaşamak istemiyor ve gölün eski günlere dönmesi özlemini taşıyor.

Adına ağıtların ve türkülerin yakıldığı Urumiye Gölü'nü yöre halkı "Hükümet Aras Nehri'nden ve diğer yerlerden su getirirse yeniden canlanır, yoksa kuruyup gider. Sadece en derin noktalarda su var. Sulama için hükümetin açtığı su kuyuları gölün suyunu alttan çekerek kurutuyor..." dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.